Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 vasario 26d. Nr. 4 (27)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

Emalio namų turtai

 
 

 

 
 

Praėjusią savaitę Šilutės F.Bajoraičio bibliotekoje atidaryta jau keletą metų Kintų Vydūno kultūros centre vykstančio emalio plenerų metu sukurtų darbų paroda. Šiuo metu Kintuose vasaromis vykstantis šio reto ir unikalaus meno kūrimas pasiekė aukštumas ir tampa vieninteliu šio meno centru respublikoje. Garsas apie čia vykstančias kūrybines laboratorijas eina per pasaulį. Kurti, įsigilinti į šio meno kūrimo paslaptis, pasinerti į Pamario gamtos užburiančios gamtos grožį nori ne tik Lietuvos kūrėjai, bet ir menininkai iš kitų kraštų. Iš to gimsta labai gražūs ir solidūs darbai.

Pradžia - Vydūnas

Tikriausiai ne vienas yra buvęs Kintų Vydūno kultūros centre. Kažkada iš Vydūno muziejaus gimęs centras šiandien garsėja ne tik čia esančiu Mažosios Lietuvos filosofo ir kūrėjo darbus pasakojančiu muziejumi, bet ir Šilutės Dailės mokyklos Kintų skyriaus veikla. Ne viena su Vydūno gyvenimu ir kūryba atvykusi susipažinti ekskursija būna labai nustebinta ir sužavėta čia esančios dailės mokyklos atmosfera ir mokinių kūryba. Geriausi per daugiau kaip dešimtmetį sukurtų mokinių darbai kabo čia pat, ant sienų. Tai ir dabar čia besimokančių mokinių įkvėpimui, ir apsilankančių žmonių akiai pamaloninti. Čia galima pamatyti ne tik dailės, bet ir kitokių kūrybinių darbų.


Mokytoju dirba Romas Tarvydas, meno ir profesinių žinių sėmęsis Talino dailės akademijoje. Jam talkina žmona Rita, kuri yra ir Kintų Vydūno kultūros centro direktorė. Romas Estijoje įgijo juvelyro diplomą. Iki persikėlimo į Kintus jis buvo Telšių taikomosios dailės technikumo dėstytojas. Kintuose jis tapo naujai įkurto Šilutės dailės mokyklos skyriaus mokytoju, kuriuo dirba iki šiol.

Atvykusieji būna nustebinti sukabintų jo mokinių darbų kruopštaus detalių vaizdavimo ir spalvingumo. Tai mokytojo juvelyro ranka padeda nubrėžti linijas ir parinkti tiksliausias spalvas. Ne veltui sakoma - juvelyrinis (suprask, smulkus) darbas. Norintieji tuo įsitikinti turi patys apsilankyti Kintuose.

Emalio pleneras

Gaila, bet paties mokytojo R.Tarvydo darbų pamatyti čia neteks. Ar teisingiau, jo mokinių darbai - ir yra tikrasis jo darbas. Tačiau kaip juvelyras Romas žinomas tik nedaugeliui. Tačiau noras savo patirtį perduoti ne tik mažiesiems kintiškiams visą laiką buvo. Taip prieš ketverius metus buvo pradėta realizuoti jo sena mintis - kviesti kuriančius respublikoje emalio meistrus, o šalia sodinti mokinius, kad taip būtų keičiamasi patirtimi. Panašiai yra daroma galerijoje Norvegijoje. Mintis buvo paprasta ir aiški. O sukviestieji menininkai už sudarytas kūrybos ir poilsio sąlygas turėjo palikti po savo darbą.

Šiai minčiai buvo pritarta ir gavus finansavimą iš rajono kultūrinės veiklos programos mintis buvo pradėta realizuoti. Į pagalbą R.Tarvydas pasikvietė žinomus respublikos emalio meistrus Marytę Gurevičienę iš Vilniaus ir klaipėdietį Saulių Bertulį. Panašūs dailės plenerai vykdavo sovietiniais laikais. Tačiau su jais ir baigėsi. Iš pradžių M.Gurevičienė į tai žiūrėjo kiek skeptiškai - ar gali kažkur provincijos pakraštyje būti kuriami rimti darbai.

Pirmasis pleneras, pavadintas "Pamario ženklai", parodė, kad būgštauta buvo visai be reikalo. Čia organizatorių buvo sudarytos ne tik visos kūrybinės sąlygos, bet ir galimybė susipažinti su šio krašto specifika ir gražia bei nuostabia gamta. Darbas vyko labai produktyviai: buvo sukurti ne tik puikūs darbai, bet ir turiningai praleistas laikas. Buvęs skepticizmas dingo. Patyrę menininkai sukūrė gražių darbų, pasidalino patirtimi su jaunaisiais kūrėjais, o iš jų pasisėmė jaunatviško polėkio ir nerūpestingumo.

Garsas vis tolyn

Šio kūrybinio sumanymo vaisiai netrukus buvo pristatyti respublikoje. Kintuose sukurtų darbų paroda apkeliavo visas pagrindines galerijas. Sulaukta palankių atsiliepimų.

Taip viskas tęsėsi dar porą metų. Garsas pamažu ėmė sklisti ne tik čia, Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Nors Kintų Vydūno kultūros centre gana ribotos galimybės plėsti kūrėjų gretas ir skaičius liko nedidelis, bet kūrėjų geografija augo. Čia jau kūrė ir darbus paliko estai, rusai, amerikietis. Norinčiųjų atvažiuoti ir dalyvauti yra ir daugiau, bet riboja kūrybinių vietų skaičius - kiek daugiau nei dešimt.

Per tuo kelerius metus buvo sukurta ne tik nuostabių darbų, bet ir pasikeista emalio kūrybos paslaptimis ar net mokyklomis. Iš Rusijos Rostovo miesto buvo atvykusi Svetlana Teckaja. Ji parodė, kaip kuriama tapybinė emalė, kuria garsėja to krašto meistrai. Plenero dalyviams tai buvo ne tik įdomu, bet ir naudinga.

Marytės Gurevičienės dėka kolekcija (taip jau galima pavadinti čia sukauptus darbus) pabuvojo Ispanijoje, viename iš garsiausių Europoje Solo miesto emalio centrų. Į šią nuo seno žinomą emalio meistrę kreipėsi galerijos kuratoriai, prašydami pristatyti Lietuvos emalę. M.Gurevičienės nuomone, geriausiai tam tiko Kintų plenerų metu sukurtų darbų kolekcija. Ji praėjusiais metais ir atstovavo Lietuvai. O vienas darbas buvo padovanotas galerijai ir nuo šiol atstovaus Lietuvai. Solo miesto emalio galerijoje dabar galima rasti šilutiškio Aurimo Liekio Kintų plenero metu sukurtą darbą.

Pleneras tapo kūrybine laboratorija

Praėjusiais metais buvo pasiekta nauja kokybė ir pleneras tapo kūrybine laboratorija. Prie dienomis kuriančių dailininkų prisijungė keturi muzikantai. Jų pastoge ir kūrybine vieta tapo Kintų Vydūno kultūros centro ūkinis pastatas. Jis nėra toks senas, kaip buvusi Kintų pradžios mokykla, tačiau taip pat skaičiuoja šimtmečius. Nors dar nerestauruotas, tačiau plenero-laboratorijos sumanytojų buvo pritaikytas muzikantų kūrybai. Juos į Kintus subūrė žinomas gitaros virtuozas Eugenijus Janavičius. Keturi muzikantai dienomis improvizavo ir ieškojo muzikinių šio krašto atmosferą galinčių perteikti spalvų. Vakare sukurtos kompozicijos ar jų fragmentai buvo grojami dailininkams ar norintiems pasiklausyti švelnios ir užburiančios džiazo muzikos.

Kolekcija į Šilutę

Praėjusią savaitę į Šilutės F.Bajoraičio biblioteką atkeliavo Kintuose per kelerius metus sukurtų darbų paroda. Ją pristatė Rita ir Romas Tarvydai. Be jų dalyvavo ir du praėjusią vasarą vykusio plenero-laboratorijos dalyviai: Aušra Vindžgelskytė ir Aurimas Liekis. Susirinkusiems šilutiškiams jie papasakojo, kaip gimė mintis rengti plenerus, kviesti kūrėjus. Visą susitikimą buvo rodomas paskutinio ketvirto susibūrimo metu sukurtas filmas. Jame buvo užfiksuoti kūrybiniai momentai, laisvalaikio akimirkos.

Parodoje eksponuojama apie 100 Kintuose sukurtų kolekcijos darbų. Susirinkusieji ne tik juos apžiūrėjo, bet ir daugiau sužinojo apie juos. Visiems buvo įdomu išsiaiškinti, kas tai yra emalė ir kaip kuriami šie darbai. R.Tarvydas papasakojo, kad emalės meistrų nėra daug ir todėl, kad tai labai brangus menas. Emalė - tai medžiaga labai panaši į stiklo miltelius, kuri maišoma pagal spalvas ir kūrybinius sumanymus, uždedama ant metalinio paviršiaus ir kaitinama aukštoje temperatūroje. Reikia labai gerai išmanyti visokias ne tik kūrybos, bet ir metalo temperatūros, įvairių spalvų emalio kaitrumo ir lydymosi temperatūras, kad viskas vyktų taip, kaip nori menininkas.

Po to emalė, kaip sakė T.Tarvydas, tampa labai atsparia laikui medžiaga, kuriai pavojingas tik daužymas. Emalės darbams nebaisūs nei aktyvūs saulės spinduliai, nei karštis, o svarbiausia - laikas. Ir po daugybės metų dirbinys yra toks pat, kaip tik ką sukurtas. Tai rodo pavyzdžiai iš Bizantijos laikų, kai šis kūrybos būdas buvo sugalvotas.

Emalio puoselėtojai iš Kintų sakė, kad šiais metais vėl yra naujų sumanymų ir minčių. Lankydamasis Kintuose kultūros ministras Jonas Jučas labai palankiai įvertino ir pažadėjo visokeriopai remti Kintuose vykstančių „Pamario ženklų“ kūrimą.

R.Tarvydienė sakė, kad vienas iš būsimų plenerų bus skirtas Vydūno 140-mečio jubiliejui. Yra ir daugiau minčių bei kūrybinių sumanymu. Tačiau apie viską sužinosime, kai tai bus realizuota.

 
R.Tarvydas su plenero dalyviais: Aušra Vindžigelskyte ir Aurimu Liekiu.


 

 
     
             Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.