Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 kovo 16d. Nr. 5 (28)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Pagerbta Lietuvos valstybė ir "Sidabrinės nendrės" laureatai

 
 

 

 
 

Kovo 11-ąją, Lietuvos nepriklausomybės atstatymo dieną, šilutiškiai ne tik prisiminė prieš 17 metų vykusius įvykius, bet ir pagerbė 2007 metų Sidabrinės nendrės laureatus - garbingiausią rajono apdovanojimą pelniusius tautodailininkus Angelę ir Vytautą Raukčius.

Linkėjimai ir prisiminimai

Šventiniame minėjime susitikę šilutiškiai vienas kitą sveikino su šventėmis. Dauguma dalyvavusiųjų ir atėjusiųjų buvo tie, kurie ne vienerius metus siekė ir norėjo vėl sulaukti Lietuvos nepriklausomybės. Tarp sėdinčiųjų salėje tebuvo vos vienas kitas jaunas veidas.

Minėjimą pradėjo Šilutės "Pamario aido" choras, kurio dainininkai susirinkusiems padėjo sugiedoti valstybės himną. Sveikinimo žodį tarė rajono meras Arvydas Jakas. Jis sakė, kad Kovo 11 - ryškiausia mūsų naujosios istorijos dalis. Tai rimtas įsipareigojimas ateičiai, nes ne visi tie metai visiems buvo lengvi ir teisingi. Todėl padėkojo už kantrybę ir ištvermę, palinkėjo kad kiekvieną pavasarį į kiekvieną šeimą, bendruomenę ateitų vis daugiau gerumo, rimties ir optimizmo.

Minėjime dalyvavo Nepriklausomybės akto signataras Rimvydas Valatka. Jis prisiminė tas akimirkas prieš 17 metų, kai vėlai vakare, 23 valandą 10 minučių, valstybės atgimimą skelbiantis aktas to meto Aukščiausiosios tarybos deputatų buvo pasirašytas. Tą vakarą buvo šventė, kurią lydėjo ir šiek tiek nerimo.

Jis prisiminė, kad tada buvo didelio dvasinio pakilimo laikai. O lietuviai, ant R.Valatkos, apskritai arba euforiški, arba depresiški, kurie neturi lėto perėjimo iš šventės prie kasdienybės. Gal todėl tiek daug nekantrumo, pykčio ir neapykantos net ne valdžiai - savo valstybei. Ir tas keistas daugelio įsitikinimas, kad ne mes patys Lietuvą turėtumėme apauti ir aprengti, o ji mus. Ir ne tik aprengti, bet ir apipilti auksu ir briliantais. Ir tai turi padaryti netgi geriau nei niekada neokupuota Didžioji Britanija, Amerika ar kitos šalys. Čia verta prisiminti tik ketveriems metams po 1918 metų vasario 16-osios praėjus pasakytus rašytojo Lindės Dobilo žodžius, kurie prasmingi ir šiandien: ...nė vienas priešas nėra tik mums pakenkęs, kaip mes patys savo nevaldomais gaivalingais ūpais, siautimu ir nekultūringumu".

Šiandien galima tik apgailestauti, kad mūsų Nepriklausomybė atėjo per vėlai, kai ne vienas jos jau nesulaukė. Ji atėjo tada, kai senieji tautos papročiai jau buvo apnaikinti, kai sugriautos tradicijos, pakirstas tikėjimas į Dievą, amžiai gelbėjęs lietuvius nuo dar didesnių gyvenimo sunkumų. Ką daryti tokiu metu? Kaip išvengti netikrų pranašų, pykčio proveržių? Kaip suaugęs žmogus nebegali sugrąžinti vaikystės pojūčių, taip ir tauta nesugrąžins jaunystės jausmų. Kuo tuos jausmus galime pakeisti? Reikia skubiai dirbti ir suprasti, kad valstybės interesai yra kiekvieno iš mūsų interesai. Kiekvieno laimė priklauso nuo visuotinės gerovės. O ši - mūsų visų darbo vaisius.

R.Valatka priminė, kad šiandien Tėvynę turime vieną. Ir ji priklauso mums visiems: ir geriems, ir blogiems lietuviams. Prieš 20 metų apie tai pasvajoti nedrįsome, o dabar turime ir mums atrodo per šimtmečius taip ir turėjo būti. Nusišypsokime, pasveikinkime vieni kitus su tuo dideliu turtu, kurį įsigijome prieš 17 metų. Ir su tuo, kad kiekvienais metais jį galime didinti ir turtinti, - linkėjo nepriklausomybės atkūrimo liudininkas R.Valatka.

Garbingiausias apdovanojimas - tautodailininkams

Šiemet, kaip ir praėjusiais metais, "Sidabrinės nendrės" komitetas nusprendė skirti garbingiausią rajono apdovanojimą Angelei ir Vytautui Raukčiams, gyvenantiems Vainuto seniūnijoje, Balčių laime.

Pas juos apsilankę žmonės galės susipažinti su jų darbais specialiai ūkiniame pastate įrengtame muziejuje. Čia yra gražiausia, kas per daugelį metų jų yra pagaminta ir sukurta. Vytautas gamina įvairius medinius daiktus, Angelė juos puošia ir dekoruoja. Ypač išgarsėjo savo margintais velykiniais kiaušiniais ir pagal senovinius papročius gamintomis skryniomis.

Šventinio kovo 11 minėjimo metu "Sidabrinės nendrės" skyrimo komiteto pirmininkas Alvidas Šimelionis perskaitė, o Šilutės rajono meras A.Jakas įteikė laureatams Vytautui ir Angelei Raukčiams 2007 metų Sidabrinės nendrės ženkliuką, plaketę jam laikyti ir piniginę premiją.

Laureatus sveikino praėjusių metų šios premijos laureatė Rūta Emigart Čiuželienė, Birutė Servienė, Salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė, Roza Šikšnienė, Šilutės muziejaus direktorė, A. ir V.Raukčių vaikai, Vainuto seniūnijos bendruomenė su seniūnu Vitalijumi Mockumi priešakyje, Senųjų kaimo tradicijų centro darbuotojai, ir daugelis kitų, kas pažįsta šiuos tautodailininkus ir žavisi jų kūryba.

Minėjimą ir "Sidabrinės nendrės" laureatų pagerbimą baigė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai Loreta Ramelienė ir Mindaugas Rojus, kurie padainavo nemažai nuotaikingų arijų iš operų ir operečių.

Visą renginį vedė iki šiol mažai žinomas, tačiau aiškų ir išraiškingą žodį drąsiai valdantis Šilutės "Žibų" pradinės mokyklos mokytojas Tomas Raibys.

 
 

   

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.