Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 balandžio 13d. Nr. 7 (30)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

”Rašantis dar nėra poetas...“

 
     
 

Loreta MCIVOR

 
     
 

Mintaras Smelevičius – itin įvairiapusė asmenybė: lietuvių kalbos mokytojas, dramos studijos vadovas, režisierius, įvairiausių renginių vedėjas, skaitovas, eilėraščių ir dainų tekstų autorius. Jis taip pat aktyviai dalyvavo Sąjūdžio judėjime, vienu metu vadovavo net keturiems kolektyvams bei tarybiniais metais buvo Šilutės kultūros namų direktoriumi.
 


Mintaras Smelevičius


Vietoj žurnalistikos – lietuvių filologija

M.Smelevičius gimė Varėnoje ir augo gausioje devynių vaikų šeimoje. Jo pirmoji pažintis su literatūra buvo vakarai, kada visi vaikai sėdėdavo aplink stalą, virš kurio kabėjo lempa, o tėvas skaitydavo Žemaitės, Petro Cvirkos, kitų autorių kūrinius. Tačiau tada literatūros ar kalbos studijos vaikino netraukė, nebuvo ir mokytojo, kuris būtų paskatinęs pasirinkti būtent šią specialybę. Nepasižymėjo jis  mokykloje ir itin išskirtiniais skaitovo sugebėjimais. Tačiau dažni M.Smelevičiaus gyvenime atsitiktinumai viską sudėliojo savaip.

Baigęs mokyklą M.Smelevičius nuvyko į Vilnių laikyti stojamųjų egzaminų į žurnalistiką. Jis prisiminė, kaip visą vakarą su kitais atvykusiais jaunuoliais mokėsi ir ruošėsi lietuvių kalbos egzaminui. Tačiau atėjęs į universitetą sužinojo, kad teks laikyti – istorijos egzaminą... Deja, gauto pažymio neužteko įstoti į norimą specialybę. Grįžti į namus niekur neįstojus buvo paprasčiausiai gėda. Tad nunešė dokumentus ir įstojo į lietuvių filologijos neakivaizdinį skyrių.

Labai greitai gavo darbą Trakuose, vėliau privalėjo atlikti tarnybą armijoje. Tad studijų metai išsitęsė ir buvo kitokie nei studijuojančių dieniniame skyriuje. Galiausiai, 1971 metais, gavo paskyrimą į Užlieknius.

 
Raudoni gvazdikai ir neideologinis mokymas

Tarybiniais metais M.Smelevičius porą metų vadovavo Šilutės kultūros namams. Kultūrinių renginių tada netrūko: tuometinė valdžia tikrai rėmė kolektyvus, kurių buvo ir labai daug, ir tikrai stiprių. Savaime suprantama, kai kuriais atvejais reikėjo žinoti, kaip ir ką daryti bei ką pakviesti. Aišku, būdavo ir  tam tikrų sunkumų. Pavyzdžiui, ruošiantis renginiui raudonus gvazdikus tekdavo pastatyti šalia Lenino paveikslo, paskui iš ten patraukti, tada nukabinti kokį nors paveikslą, paskui jį vėl ten pat pakabinti... Taip vadovavo ir darbą organizavo tuometinės valdžios rajone atstovai ir įvairiausių komitetų nariai. Tačiau, M.Smelevičiaus manymu, tai buvo tik paviršutiniški ir nereikšmingi dalykai, kurie netrukdė tikrajam kultūriniam gyvenimui. Mokytojo nuomone, renginių tada buvo net daugiau nei dabar ir stiprių kolektyvų buvo daugiau. Ne veltui dabar daugelis šilutiškių į kultūros renginius savaitgaliais važiuoja į Klaipėdą.

M.Smelevičiui teko patirti ir kaip „sėkmingai“ tuometinės valdžios metodai gali būti naudojami griaunant žmonių likimus. Dirbdamas Kultūros namų direktoriumi jis dirbo ir Šilutės pirmojoje gimnazijoje. Deja, buvo nuspręsta, kad pamokas mokytojas veda ne pagal reikiamą ideologiją... Dabar tai skamba keistokai. O tada taip paprastai, dorai nieko nepaaiškinus, mokytojas buvo atleistas iš darbo.

Dramos studijos pradžia

Šilutės pirmojoje gimnazijoje įvykusi istorija baigėsi kur kas geriau nei buvo galima tikėtis. M.Smelevičius pamatė skelbimą, kad naujai atidaromai mokyklai (dabartinė Šilutės turizmo paslaugų verslo mokykla) reikalingi įvairių dalykų mokytojai. Kadangi neideologinio mokymo istorija Žemės ūkio ministerijos, kuriai priklausė mokykla, nebuvo pasiekusi, M.Smelevičius gavo lietuvių kalbos mokytojo darbą.

Būtent tada, 1980 metais, buvo įkurta dramos studija, kuriai kaip ir dar trims kitiems kolektyvams, vadovavo naujasis mokytojas. Charizmatiška vadovo asmenybė ir visada buvęs domėjimasis drama ir režisūra lėmė, kad studijos veikla nenutrūko niekada ir ji gyvuoja iki pat šiol. Studijos veikloje nuolat dalyvauja nuo 15 iki 20 visų kursų mokinių. Baigusius mokyklą mokinius pakeičia kiti pirmakursiai. Vienas keisčiausių dalykų – čia negalioja taisyklė, kad visur dalyvauja tik merginos – studijoje netrūksta vaikinų. Jie nesigėdija, nuoširdžiai ir daug dirba, stengiasi kad, ar tai būtų skaitomas eilėraštis, ar vaidinama, viskas būtų  atlikta profesionaliai. Jie, aišku, jaudinasi ir tuo pačiu mėgsta šį pasirodymo jaudulį. Mokytojas pasakojo, kad vienas vaikinas, kuris šiuo metu jau tarnauja armijoje, vis dar lanko studijos užsiėmimus ir dalyvauja renginiuose.
Dramos studijos narių profesionalumą atskleidžia ir dar viena istorija. M.Smelevičiui su studijos nariais teko dalyvauti festivalyje Panevėžyje. Tada jie pristatė modernų kūrinį, kuriame netrūko ir šokiruojančio, pribloškiančio kasdienio gyvenimo žiaurumo. Tačiau, M.Smelevičiaus nuomone, išdidinti reiškiniai skatina galvoti ir net tai kas šlykštu gali būti meniška – viską lemia profesionalus pateikimas. Tąkart šilutiškiai tapo nugalėtojais. „Mes žinojome Vilnių, Kauną, Klaipėdą. Dabar mes žinome ir Šilutę“, - taip buvo įvertintas dramos studijos vadovo ir narių darbas.

Ne veltui visi kalbinti studijos veikloje dalyvaujantys vaikinai sakė nepaprastai mėgstantys šiuos užsiėmimus. Ir turbūt todėl M.Smelevičius sakė, kad mokytojo darbą galėtų iškeisti nebent į režisūrą.

Sąjūdžio Seimo narys

1989 m. prasidėjus Sąjūdžio judėjimui, M.Smelevičius negalėjo likti tokių svarbių įvykių nuošalyje. Galbūt gebėjimas kalbėti žmonėms ir juos vesti paskatino mokytoją įsitraukti į šią veiklą. M.Smelevičius prisiminė tą laikotarpį kaip kupiną į priekį vedusios jaunatviškos romantikos ir tikro pavojaus suvokimo. Ne retai ir iš aplinkinių žmonių sulaukdavo perspėjimų būti atsargiu, pagalvoti, ką daro…Tačiau tikėjimas tuo ką daro buvo stipresnis.

Kai tikslas buvo pasiektas ir viskas nurimo, M.Smelevičius pasitraukė iš aktyvios politinės veiklos ir toliau visą laiką skyrė mokiniams, dramos studijai, kitiems dalykams.
Dabar mokytojas į politiką neitų. Per daug pasikeitė politikos termino prasmės suvokimas. Tada žodis “politika” reiškė supratimą, kad rytoj visko gali jau nebebūti. O dabar viskas pasikeitė į paprastą formulę “perku – parduodu”. Be to, kaip sako M.Smelevičius, politikoje juk iš tikrųjų liko tie patys žmonės. Galbūt todėl mokytojas sako, kad dabar ką nors pakeisti reikėtų kelis kartus didesnio Sąjūdžio.

“Būsiu…”

Praėjusiais metais M.Smelevičius pasirodė ir dar vienu amplua – pasirodė pirmoji ir kol kas vienintelė jo kūrybos knyga “Būsiu…”. Knygoje pateikti dainų tekstai, eilėraščiai, rašyti nuo 1969 iki pastarųjų metų.
Dalis ankstyvųjų tekstų buvo parašyti su draugais klaidžiojant paupiais, vėliau kita dalis tekstų buvo sukurta dramos studijai, o knyga atsirado tarsi iš reikalo... Dažnai, M.Smelevičius, perskaitęs kažką iš savo kūrybos, buvo klausiamas, kur galima rasti vieną ar kitą tekstą. Todėl galiausiai tekstai buvo peržiūrėti, atrinkti ir sugulė į vieną knygą.

Tačiau poetu M.Smelevičius sako dabar nesijaučiantis. „Rašantis dar nėra poetas“, - sako mokytojas. Kūrybą ir knygos išleidimą jis supranta kaip savęs realizavimą. Aišku, džiugu, kad knygą skaito, kad po jos pasirodymo buvo daug gerų atsiliepimų ir nuoširdžių sveikinimų. Viena skaitytoja net klausė iš kur M.Smelevičius žino visą jos gyvenimą, nes taip tiksliai jis visas buvęs aprašytas knygoje.

Antrosios knygos M.Smelevičius kol kas neruošia. Tačiau kas žino, kuo dar mus nustebins šitiek pomėgių ir veiklos turintis mokytojas, režisierius ir tiesiog kūrėjas.


Šilutės kultūros namų jubiliejuje 2005 m. (iš kairės): M.Smelevičius, buvusi Kultūros namų direktorė Jadvyga Kuzmarskienė, Kultūros namų finansininkė Elena Kniukštienė, buvusi Kultūros namų dainų ir šokių kolektyvos "Rezginėlė" vadovė Regina Puodžiuvienė, buvusi Kultūros namų darbuotoja Rūta Andriulionienė.
 


M.Smelevičius su dramos studijos nariais.

 

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.