Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 balandžio 13d. Nr. 7 (30)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

Miniatiūros jau skrieja

 
     
 

Vasario mėnesio viduryje "Šilainės sodo" kultūros priedas paskelbė antrąjį miniatiūrų konkursą. Šiandien norime pasidžiaugti, kad rašinėliai jau beldžiasi į redakcijos duris.

 
     
 

Dabartinis gyvenimas diktuoja savo taisykles. Viena jų - viską padaryti greitai ir aiškiai, na, dar ir trumpai. Todėl vienas iš šio konkurso tikslų ir buvo pakviesti žmones pasivaržyti ir pačiais lakoniškiausiais žodžiais pasakyti kuo platesnę mintį. Tai ne tik įdomu, bet ir naudinga, nes to vis dažniau reikalauja gyvenimas. O tai nusakoma senu posakiu "genialumas - paprastume".

Šiais metais redakcija nenusakė konkrečios temos, tik pageidavo, kad miniatiūros būtų iš pažįstamos aplinkos. Tai mažiau varžo mintį, leidžia atidžiau pažiūrėti į šalia esančius daiktus, reiškinius ar įvykius. Todėl labai norėtųsi, kad tie, kurie ryšis dalyvauti konkurse, ramiai susikauptų ir atidžiai apsidairytų aplinkui. Ne kartą teko girdėti, kad jautrūs ir kūrybingi žmonės savo pastebėjimus fiksuoja dienoraščiuose. Juose ne tik patirti išgyvenimai, bet ir įvairūs pastebėjimai. Todėl labai kviečiame rašančius tokius pastebėjimus ryžtis juos parodyti visiems šalia esantiems žmonėms. "Šilainės sodo" puslapiuose darbai bus spausdinami. O geriausieji bus ir apdovanoti.

Praėjusių metų konkursas parodė, kad norinčių ir galinčių lakoniškai ir meniškai kalbėti yra nemažai. Tiesa, daugiausia dalyvavo mokinių, kuriuos paskatino jų mokytojos. Tačiau primename, kad tai jokiu būdu ne moksleiviškų darbų konkursas. Tiesiog ne vienas mokytojas padrąsina savo moksleivius, o brandiems žmonės reikia tam ryžtis patiems. Todėl dar kartą kviečiame apsidairyti aplinkui ir savo pastebėjimus glaustai surašyti popieriuje. Dažnai būna labai sunku tik pradėti. Belieka tik palinkėti sėkmės, ryžto ir lengvos plunksnos.

Primename, kad savo darbus konkursui reikia atsiųsti iki gegužės 15 dienos elektroniniu paštu adresu silainessodas@gmail.com arba atnešti į laikraščio "Šilokarčema" redakciją adresu Turgaus g. 3, Šilutė. Nugalėtojai bus paskelbti ir apdovanoti birželio pradžioje F.Bajoraičio bibliotekoje vyksiančios popietės metu.

Skaitytojų vertinimui pirmieji darbai. Jie atkeliavo iš Šilutės M.Jankaus pagrindinės mokyklos. Mokinius paskatino lietuvių kalbos mokytoja Dalia Šulcienė.

Aistė Žymančiūtė

Mažieji svajonių naikintojai

Anksčiau, kai dar vos mačiausi nuo žemės, stebėjau praeinančius žmones ir kupranugarius iš apačios. Saulė skaisčiai švietė virš manęs tarsi sakydama "Šiandien lietaus nebus". Ir kai naktį neaprėpiama daugybė mažųjų spygliukų man guodėsi, jog jiems šalta, aš tik norėjau pasakyti: "Tai ir eikite kitur, nebekankinkite manęs".

Dabar esu milžinas. Didžiulis dykumos sergėtojas. Žmonės ir kupranugariai praeina pro mane iš tolo aplenkdami. O aš tik noriu jiems pasakyti: "Labas". Noriu, kad jie prieitų, paglostytų. Noriu, kad bent nusišypsotų.

Aš vienišas dykumos kaktusas.


Viktoras Fujus

Knyga

Knyga gali skristi, bet ne viena - tiek jėgų neturi. Jai reikia tavęs, kad padėtum jai. Atverstum ir skaitytum. Kai knygą perskaitys šimtai skaitytojų, ji bus laiminga ir skraidys.

Skrisdama patirs daug nuotykių. Ne paprastų, o tokių, kurie aprašomi joje. Bet jei nors vienas puslapis bus išplėštas, įstrigs toje vietoje ir bus ten amžinybę. Knygą kankins prisiminimai  apie tuos, kurie ją plėšė, mėtė ir kankino...

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.