Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gegužės 29d. Nr. 10 (33)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Pristatyta fotografijos paroda

 
 

 

 
 

Aldona TOLEIKYTĖ

 
 


Gegužės 24 d. Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos miesto filiale, H.Šojaus gatvėje, vyr. bibliotekininkė Virginija Degutienė pristatė fotomenininkės Usėnų gyventojos Laimos Šiaudvytienės fotografijų parodą.

Bibliotekos patalpos nedidelės, tačiau skoningai sukabinti eksponatai, nuoširdus bendravimas ir įdomūs renginiai suformavo ištikimą lankytojų būrį. Jie ir į šį renginį rinkosi žinodami, kad išeis su pakilia nuotaika.


Laimos fotografijos iš karto prikaustė dėmesį - jų negalėjai apžiūrėti prabėgomis. Ir nors daugelis susirinkusiųjų negalėjo jų įvertinti profesionaliai, tačiau jautė, kad nuotraukos spinduliuoja poetiškumą, fantaziją, o jų neįprasta vaizdavimo forma labiau primena piešinius. Stebina ir spalvų įvairovė, atspindžių žaismas. Net ir tie patys saulėlydžiai atrodo kitokie. Menininkė pasakojo, kad kūriniams siekia suteikti romantiškumo ir džiaugėsi, kad su šiuolaikine technika pavyksta įgyvendinti visas kūrybines mintis.

Apie save menininkė pradėjo pasakoti Roberto Mapplethorpe pasakymu: jei diena praeina ir aš nieko nepadarau susijusio su fotografija, jaučiuosi tarsi būčiau neįtraukęs kažko esminio į savo gyvenimą, tarsi būčiau pamiršęs atsikelti.

Laima prisiminė, kad jos tėtis taip pat labai mėgo fotografuoti ir jai pirmąjį fotoaparatą padovanojo 16-ojo gimtadienio proga. Ir nors baigusi mokyklą ji pasirinko kitą specialybę, laisvalaikiu visada mėgo fotografuoti.

Menininkė tiki likimu, kuris viską sudėlioja į savas vietas. Ištekėjusi už miškininko ji apsigyveno kaime šalia miškų ir ežero. Nuo tada gamta tapo jos antraisiais namais. Gana ilgai ir jos vyras netikėjo žmonos meniniais sugebėjimais, tačiau niekada netrukdė. Šeima ir artimieji priprato, kad Laima ištisas valandas, o kartais ir dienas, stebi žiedelį, medelį ar kitą gamtos reiškinį. Taip praradusi laiko nuovoką ji laukia tos vienintelės akimirkos, vertos būti įamžintai ir pamatytai kitų.

Laima siekia nesikartoti, kažkuo išsiskirti iš kitų, sudominti. Todėl ji visada džiaugiasi matydama prie vieno ar kito darbo ilgiau stovintį žmogų - jai smagu savo kūryba teikti džiaugsmą. Kūrybą tobulinti ją skatina ir kritika, kurios ji iš tikrųjų sulaukia labai mažai. Beje, jos talentas įvertintas ne tik parodų lankytojų. Daug darbų ji eksponuoja interneto svetainėse. Vienoje jų, www.zebra.lt, dešimt jos darbų buvo išrinkti geriausiais.

Ši bibliotekoje pristatyta paroda yra jau penktoji Šilutės rajone, tačiau jau yra numatyta dar vienuolika. Jos darbų jau laukia keletas muziejų ir bibliotekų.



 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.