Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 rugsėjo 11d. Nr. 17 (40)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Kalbos pamokėlė 

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR 

Pastaruoju metu daugelis žmonių itin susirūpino savo sveikata. Juk ir per televiziją nuolat matome reklamuojamus naujus produktus, kuriuose reikia vartoti, nes tiek daug ir tiek įvairių ligų ir pavojų mūsų tyko kasdieniame gyvenime. Deja, taip atsirado ir nemaža grupė vienodų kalbos klaidų, dabar pasitaikančių kalbant ne vien tik apie sveikatą. 

Dažniausiai klaidingai vartojami neveikiamojo laiko dalyviai. Jų nereikėtų vartoti vietoje veikiamųjų būtojo kartinio laiko dalyvių ar būdvardžių, kai jais reiškiama be pašalinio poveikio ar įsikišimo atsiradusi ypatybė. Štai itin dažnai klaidingai vartojami žodžiai. 

Apsunkintas vietoje pasunkėjęs, sunkus, sunkesnis. Pavyzdžiui: Pacientas skundėsi apsunkintu (turi būti – sunkiu, sunkesniu) rijimu. Dėl naujojo aplinkkelio statybos miesto centre du mėnesius bus apsunkintos (turi būti – sunkesnės) eismo sąlygos.  

Išplėstas vietoje išsiplėtęs. Pavyzdžiui: Seselė gydytojui pranešė, kad moters kojų paviršiuje matyti išplėstos (turi būti – išsiplėtusios) kraujagyslės.  

Padidintas vietoje padidėjęs, didelis, didesnis. Pavyzdžiui: Gydytojai skatina susirūpinti dėl padidinto (turi būti – padidėjusio, didesnio) cukraus kiekio kraujyje. Prieš didžiąsias šventes verslininkai džiaugiasi dėl padidintos (turi būti – padidėjusios, didesnės) prekių paklausos. 

Pagreitintas vietoje pagreitėjęs, greitasis, greitesnis, padažnėjęs. Pavyzdžiui: Senolė skundėsi pagreitintu (turi būti – pagreitėjusiu, padažnėjusiu) širdies ritmu. Dabar labai populiarūs įvairūs pagreitinti (turi būti – greitieji) kursai.  

Sulėtintas vietoje sulėtėjęs, lėtas, lėtesnis. Pavyzdžiui: Dėl sunkaus ir koloringo maisto daugelis žmonių skundžiasi sulėtinta (turi būti – lėtesne, sulėtėjusia) medžagų apykaita. Avarijos priežastis buvo dėl išgerto alkoholio sulėtinta (turi būti – sulėtėjusi) vairuotojo reakcija. 

Sumažintas vietoje sumažėjęs. Pavyzdžiui: Pavojingas gali būti tiek sumažintas (turi būti – sumažėjęs), tiek padidintas (turi būti – padidėjęs) sukraus kieki kraujyje. Sakoma, kad žolelių arbata padeda tiems, kurių sumažintas (turi būti – sumažėjęs) kraujospūdis.  

Taigi svarbiausia prisiminti, ar veiksmas vyksta savaime, ar ne. O tada būsite pasirūpinę ne tik savo sveikata, bet ir taisyklinga kalba.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.