Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 spalio 23d. Nr. 20 (43)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Kitų metų pradžioje turėtų pasirodyti J.Zembrickio knyga  
 
Šeštadienį Šilutės kraštotyros draugijos tarybos nariai susitiko su jau keletą metų išverstą Johano Zembrickio knygą "Šilokarčemos apskrities istorija" redaguojančiu Klaipėdos universiteto docentu Marijumi Šidlausku. Jis patikino, kad iki metų pabaigos pabaigs darbą. Be to sakė, kad nesitikėjo, jog tai bus toks sudėtingas, alinantis ir daug laiko atimantis darbas.

Knygą prieš keletą metų iš vokiečių kalbos išvertė šilutiškis Jonas Jonaitis. Tai paskutinė vokiečių istoriko Johano Zembrickio knyga, kurios jis pats išleisti nespėjo, todėl po autoriaus mirties ją užbaigė kolega Artūras Bitensas. Šioje knygoje pasakojama Šilokarčemos apskrities istorija. Kaip sakė M.Šidlauskas, J.Zembrickis buvo archyvaras, todėl medžiagą knygai rinko iš įvairių archyvų. Šiandien, ko gero, ne vienas pasakytų, kad autorius, gerai išmanydamas istorinius dalykus, gan prastai mokėjo vokiečių kalbą. Dėl šios priežasties ji prašyta labai sunkiu stiliumi. Labai dažnai ir šiaip sudėtingos konstrukcijos sakiniai, prasidėję viename puslapyje, baigiasi kitame. Dėl to atsiranda painiavos, nes pametama mintis ir sunkiai galima suprasti, ką autorius norėjo pasakyti. Painūs ir įvairūs posakiai, terminai, kurių šiandien iš viso nėra arba sunkiai paaiškinami. Todėl labai dažnai prie vieno puslapio redagavimo reikia praleisti labai daug laiko, siekiant aiškiai pateikti autoriaus mintį šiuolaikiniam skaitytojui. M.Šidlauskas gražiai ir vaizdžiai įvardino šio autoriaus knygą sakydamas, kad tai greičiau yra kultūrinė saviveikla. Jis neabejoja, kad ir po redagavimo galima bus rasti įvairių vietų, kurias galima buvo paaiškinti ar pateikti kitaip. Tai jau dabar išsakė susitikime buvę kraštotyrininkai.

Kraštotyros draugijos pirmininkė Regina Jasudienė atkreipė dėmesį į daugelį vietų, kuriose reikėtų taisyti stilių ir kitokius kalbinius dalykus. Jai pritarė ir Jūratė Pancerova, kuri turėjo nemažai pastabų dėl terminijos ir išsireiškimų, kuriuos reikėtų pateikti aiškiau. Su pastabomis redaktorius visiškai sutiko. Buvo sutarta, kad ir toliau M.Šidlauskas tvarkys tekstą taip kaip ir iki šiol, o kraštotyrininkai ieškos neatitikimų, kurie redagavimo pabaigoje bus galutinai suderinti ir ištaisyti.

Norėdamos paspartinti leidybą R.Jasudienė ir J.Pancerova atlieka kitą ne mažiau svarbų ir reikalingą darbą - rengia pavardžių ir vietovardžių rodyklę, kas padidins knygos vertę. Susitikime aptarti ir terminijos pateikimo klausimai. M.Šidlauskas pasižadėjo, kad knygą redaguoti jis baigs iki gruodžio 15 dienos, o įvadą ir įvairius paaiškinimus pateiks iki sausio 15 dienos. Todėl "Šilokarčemos apskrities istorija" turėtų pasirodyti ateinančių metų vasario pradžioje. Tai yra suplanuota ir su redaktoriumi sutarta.

S.S.


Šilutės kraštotyrininkai išsakė nemažai pastabų dėl knygos teksto. Iš kairės:
Marijus Šidlauskas, Regina Jasudienė ir Jūratė Pancerova.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.