Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 vasario 26d. Nr. 4 (52)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  "Niekada nebesumaišysiu Šilutės su Šilale"  
  - juokavo Pirmojoje gimnazijoje koncertavęs A.Mamontovas

Dovydas PANCEROVAS

Šilutės pirmosios gimnazijos vykdytas projektas "Tai – mūsų pačių gyvenimas” baigėsi audringu koncertu – mokyklos aktų salėje koncertavo Andrius Mamontovas. Dainų autorius bei atlikėjas, teatro ir kino aktorius šmaikščiai atsakinėjo į publikos užduotus klausimus, dalinosi mintimis apie šiuolaikinę lietuvišką muziką, pristatė keletą dainų iš dar neišleisto savo naujojo albumo. Svečias prisiminė ir savo pirmąją viešnagę mūsų mieste, kuri prasidėjo kuriozišku nutikimu...

Publiką žavėjo energija ir humoro jausmu

Praėjusį penktadienį, po pietų, Pirmojoje gimnazijoje tvyrojo jaudulys - mokykloje viešėjo lietuviškos muzikos legenda A.Mamontovas. Dainininkas ir jo dainų garso režisierius į mūsų miestą atvyko apie 14 valandą. Likusį iki koncerto laiką dainininkas praleido repetuodamas gimnazijos aktų salėje. Žvaigždė šiltai bendravo ir juokavo kartu su repeticiją stebėjusiais gimnazistais.

A.Mamontovo charizmatiška asmenybė ir humoro jausmas žavėjo viso koncerto metu. Jau pirmieji svečio žodžiai, kuriais kreipėsi į publiką, buvo šmaikštūs: "Sveiki. Malonu būti su jumis šioje salėje. Beje, aš esu Andrius". Dainininkas juokaudamas kalbėjo toliau: "Scenoje esu jau 56 metus <...>". Publikos juoką sukėlė ir A.Mamontovo prisiminimai apie pirmąją viešnagę Šilutėje: "Tada išėjau į sceną. Gerbėjai skandavo "Foje" vardą. Apimtas euforijos sušukau: "Labas vakaras, Šilale!". Aišku, publika pradėjo švilpti. Daugiau niekada nebesumaišysiu Šilutės su Šilale".

"Ne aš pasirinkau muziką, o ji pasirinko mane"

Dainininkas žiūrovus džiugino akustiniu savo dainų atlikimu, o taip pat atsakinėjo į žiūrovų klausimus. "Susitarkime taip - klausimus man užrašykite ant lapukų ir padėkite ant scenos, nes aš esu su ausine ir ne visada galiu girdėti, ką sakote", - paaiškino A.Mamontovas. Atsakydamas į vieną iš žiūrovų klausimų, dainininkas pasakojo apie savo muzikinę karjerą: "Aš ilgai blaškiausi: bandžiau būti žurnalistu, ekonomistu. Tačiau muzika visada mane susirasdavo. Tad galima sakyti, kad ne aš pasirinkau muziką, o ji pasirinko mane". Muzikantas prisiminė, kad dar vaikystėje dainuodavo prieš veidrodį, pamėgdžiodamas savo mylimus atlikėjus. Garsusis atlikėjas, paklaustas ar sirgo "žvaigždžių" liga, prisipažino: "Be abejo. Anksčiau ar vėliau suserga visi. Matot, kai tau septyniolika (būtent tiek metų buvo dainininkui, kada išgarsėjo jo grupė "Foje"), o tavo dainas dainuoja visa Lietuva, nejučiom atsijungi nuo žemės ir pakyli. Na, gydytojai sako, dabar lyg ir nebesergu".

Lietuviai perreikšmina Euroviziją

Gimnazistai domėjosi, ar Hamleto vaidmuo Eimunto Nekrošiaus spektaklyje vis dar yra artimas A.Mamontovui. "Įdomi istorija. Mokykloje, kai reikėjo mokintis ištrauką iš Hamleto monologo, aš nesimokinau. Nesupratau to monologo, todėl "nusimuilinau", kažkaip praslydau. Likimas mane nubaudė - vėliau teko mokintis visą tekstą, - juokavo atlikėjas. - Su Hamletu apkeliavome visą pasaulį. Šis vaidmuo vaidintas daugybę kartų, todėl, aišku, Hamletas vis dar gyvena manyje. Kiekvienas vaidmuo yra kažkuo artimas, o dabar Hamletas yra dalis manęs". Kalbėdamas apie garsųjį spektaklį dainininkas pastebėjo: "Aš turėjau garbės dirbti su režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi. Keista, kad tokius nuostabius žmones mes pradedame vertinti tik jiems mirus, o dabar, kai galime džiaugtis E.Nekrošiaus kūryba, jo spektaklius matėme ne visi".

Dainininkas sulaukė daugybės klausimų apie šiuolaikinę lietuvišką muziką, popkultūrą, Eurovizijos dainų konkursą. "Žinot, aš vis galvoju, kada lietuviai persisotins "popsu". Kažkada toks momentas ateis, kai popkultūra išlįs per čia, - sakė atlikėjas, rodydamas į gerklę. - Muzika daroma tam, kad klausytume, o ne tam, kad vartotume".

A.Mamontovas pabrėžė, kad Eurovizijos dainų konkursas nėra toks reikšmingas, kokiu yra laikomas Lietuvoje: "Na, ką aš galiu pasakyti... Lietuvai atstovausiantis atlikėjas yra geras dainininkas. Jo vardas Jeronimas, jeigu neklystu. Matot, pasauliniame kontekste Eurovizija nėra toks reikšmingas konkursas, kaip Lietuvoje. Aišku, tokiai mažai valstybei Eurovizija yra puiki terpė savireklamai".

Baigiantis koncertui publikos prašomas A.Mamontovas atliko vieną populiariausių "Foje" dainų "Laužo šviesa". Skambant atlikėjo improvizacijai gimnazijos aktų salėje sužibo žvakutės, už langų staugė vėjas, o tuo pačiu metu Šilutės rajono mero pavaduotojas Jonas Jaunius pranešė, kad pajūryje laukiama uragano. Tvyrant tokiai mistiškai nuotaikai baigėsi lietuviškos muzikos legendos A.Mamontovo viešnagė Šilutėje. Nuskambėjus paskutiniesiems gitaros akordams, baigėsi ir Pirmosios gimnazijos vykdytas projektas "Tai - mūsų pačių gyvenimas"...

      
         A.Mamontovas ne tik dainavo, bet ir atsakinėjo į gimnazistų klausimus.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.