Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 kovo 14d. Nr. 5 (53)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Valstybės atkūrimo dieną - pažintis su regionų kultūra  
 
Saulius SODONIS

Šilutės muziejus šiais metais, kaip ir kasmet, vykdo keletą projektų. Vienas jų - "Lietuvos regionų kultūros identifikavimas ir puoselėjimas". Jo pagrindinis tikslas - sudaryti sąlygas šilutiškiams pažinti kitų Lietuvos regionų kultūrą, pajausti to krašto savitumą, skirtybes, o tuo pačiu ir suvokti, kad esame vienos tautos bei krašto dalys.

Kovo 11-ąją, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, Šilutės muziejaus senosiose patalpose, miesto centre, vykdant šį projektą ir buvo atidaryta Loretos Skruibienės iš Alytaus tapybos darbų paroda. Ši kūrėja nuėjo ilgą kūrybos kelią. Pirmoji pažintis su dailiaisiais dalykais buvo įgijus pynėjos iš vytelių profesiją. Vėliau - studijos Vilniaus dailės institute (šiuo metu - akademija). Dabar gyvena Alytuje ir dirba miesto lėlių teatre "Aitvaras". Čia ji - ir meno vadovė, ir dailininkė, ir režisierė. Daugiausia dėmesio ir jėgų skiria teatro lėlėms bei spektaklių statymui. Tačiau tuo pat metu kuria ir labai spalvingus bei įtaigius tapybos darbus. Kaip parodos atidarymo metu sakė L.Skruibienė, dirbant pagrindinį darbą - kuriant spektakliams lėles - susiformavo savitas kūrybos braižas, kuriuo reikia susikoncentruoti ir išryškinti pagrindinius dalykus. Todėl jos tapytos drobės nėra perkrautos detalėmis. Tiesiog patyrusios dailininkės ranka vedžioja pagrindinę temą, kurią ryškiomis spalvomis perteikia labai savitai ir moderniai. Parodoje eksponuojami jos tapybos darbai puikiai tinka interjero kūrimui ir džiaugsmingos nuotaikos perteikimui. Beje, viena iš jos darbo sričių ir yra interjeras. Be to, ji sėkmingai kuria plakatus bei scenografijas įvairiems renginiams.

Kaip skelbiama parodos anotacijoje, L.Skruibienė yra surengusi 15 personalinių parodų, savo darbus demonstravusi 6 tarptautinėse ir 16 jungtinėse parodose. Todėl apsilankę šioje parodoje šilutiškiai turės puikią galimybę susipažinti su savitais ir labai spalvingais kūrėjos iš pietų Lietuvos - Dzūkijos - darbais.

Kaip sakė muziejaus direktorė Roza Šikšnienė, tai jau antroji "Lietuvos regionų kultūros identifikavimo ir puoselėjimo" projekto dalis. Sausio mėnesio pabaigoje muziejuje jau vyko paroda, kurioje tautodailininkai Linas Žulkus iš Palangos ir Rimantas Laima iš Plungės demonstravo iš medžio drožtas ir spalvingai puoštas Užgavėnių kaukes. Liepos 6-ąją - Lietuvos valstybės dieną - muziejus šilutiškiams pristatys Mažosios Lietuvos kultūros paveldą. Rugpjūčio pabaigoje - rugsėjo pradžioje turėtų įvykti susitikimas su Molėtuose esančio Etnokosmologijos centro vadovu Gunaru Kakaru. Tuomet įvyks pažintis su senųjų baltų pasaulio kosmoso suvokimu. Turėtų būti įdomu, nes, kaip sakė R.Šikšnienė, pažintis su tuo turėtų vykti naktį. O metų pabaigoje įvyks pažintis su Sūduvos kraštu. Bus demonstruojamos tautinės juostos.


Loretos Skruibienės iš Alytaus tapybos darbų paroda Šilutės muziejuje.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.