Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 kovo 28d. Nr. 7 (55)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  "Pamario kinas" - lašas kūrybos popkultūros šešėlyje  
 
Dovydas PANCEROVAS

Penktadienį virš Šilutės trumpam prasiskyrė popkultūros sukurti debesys - mūsų mieste vyko trumpametražių mėgėjiškų fimų festivalis "Pamario kinas", kuriame dalyvavo kino kūrėjai iš visos Lietuvos. 5 valandas trukusiame renginyje buvo atskleista tikroji kino meno prigimtis: vaizdas, emocijos, išgyvenimai. Šį renginį galime vadinti neeiliniu įvykiu ir todėl, kad jį organizavo gimnazistai.

"Tai - geriausias megėjiškas kino festivalis"

Istoriją pradėkime pasakoti nuo pabaigos. Trečios vietos prizą atsiėmė Pirmosios gimnazijos kino menininkai, sukūrę filmą "Už miego karalystės vartų". Antroji vieta buvo skirta įspūdingam vilniečių "Anti" studijos darbui "Nerimo debesys". O pirmuoju "Pamario kino" nugalėtoju tapo šiaulietis Viktoras Gundajavas už filmą "Miško pasaka". Fone tyliai skambėjo roko klasikos grupės "The Queen" kūriniai, o atsiimdamas prizą V.Gundajavas sakė: "Tai geriausias megėjiškas kino festivalis, kuriame teko dalyvauti paskutiniu metu. Ačiū organizatoriams". Už nugalėtojo nugaros - festivalio komisija, kurią sudarė: Dalia Babaliauskienė (realybės šou "Dangus" ir MTV laidos "Ooops" režisierė), Gintarė Kuzmarskytė (Balticum TV laidų prodiuserė), Valdas Babaliauskas (kino režisierius), Tomas Jašinskas (Kretigos dramos teatro režisierius), Arūnas Eimulis (UAB "Vaizdo studija") ir Marijus Budraitis (Šilutės kabelinės televizijos laidų autorius). Prisiminus šias pabaigos akimirkas, norisi padėkoti organizatoriams.

Ar šios eilutės pasako viską, kas yra svarbiausia? Ne. Prieš apdovanojimų ceremoniją dar buvo 5 valandos tikro kino - tokio, kuriuo nelepina net valstybinė televizija. Tokio, kuriame svarbiausias yra vaizdas ir jo sukeliamos emocijos. "Pamario kino" festivalyje nebuvo nė lašelio pigių, dirbtinų išgyvenimų, kuriais alsuoja plastmasiniai Holivudo produktai.

Pavyzdžiui, "Anti" studijos darbas "Nerimo debesys". Šiame filme nebuvo nė vieno aktoriaus, nebuvo meilės istorijos, nebuvo ir pasaulio išgelbėjimo. Laukinės gamtos vaizdai, miško papėdėje žaidžiantys eržilai, įvairiaspalviai gėlių žiedai ir... juodi fabrikų dūmų ratilai, smala, aprūkę purvinų gamyklų stogai. Šie kontrastingi vaizdai žiurovo viduje iššaukė tik vieną dalyką - emociją. Lyg klausant "Pink Floyd". Tokių filmų šiame festivalyje buvo ne vienas.

Nors renginys nebuvo pompastiškas, tačiau Kultūros ir pramogų centro (toliau KPC) didžioji salė buvo sausakimša. Gal daliai publikos buvo nesuprantama, kas vyksta didžiajame ekrane, tačiau kiekviename iš žiūrovų įvyko nematomas virsmas - "kultūrinis apsivalymas". Tai tik vienas iš "Pamario kino" organizatorių nuopelnų.

Antrasis nuopelnas - pavyzdys jaunimui

Šis renginys ypatingas dar ir tuo, kad jį organizavo du Vydūno gimnazijos abiturientai - Eglė Butvydaitė ir Mangirdas Judeikis. Neseniai mūsų krašte viešėjęs politikas jaunimui sakė, kad nėra neįgyvendinamų idėjų. Šiuos žodžius Šilutės jaunimui patvirtino "Pamario kino" idėjos autoriai ir rengėjai. Praėjusiais metais Vydūno gimnazijoje buvo surengtas Šilutės rajono kino festivalis "Kino bandymai". Po šio renginio Eglei ir Mangirdui kilo idėja, kad Šilutėje būtų galima surengti visos Lietuvos kino mėgėjų festivalį. Atrodytų, jog idėja absurdiška - gi jie jauni, nepatyrę, o tokio masto renginys pareikalaus didelių pastangų... Tačiau Eglė ir Mangirdas savo idėją įgyvendino. Šių jaunuolių iniciatyva - tai pavyzdys visam rajono jaunimui.

Praėjusiais metais didžiausiu ir reikšmingiausiu jaunimo įvykiu buvo tai, kad jaunuoliai savo iniciatyva dalyvavo miesto šventės renginiuose. "Pamario jaunimo" kiemelis buvo pilietinės visuomenės užuomazgos Šilutėje. "Pamario kinas" tapo savitu šios gražios iniciatyvos pratęsimu.

Beje, renginyje dalyvavo tik du rajono politikai - tie patys, kurie remia Šilutės jaunimą. Gaila, kad "Pamario kino" festivalyje nebuvo tų politikų, kurie garsiausiai šaukia, jog Šilutės jaunimas nieko neveikia ir yra neiniciatyvus...


"Pamario kinas" ir kitais metais džiugins šilutiškius

D.Pancerovas kalbina vieną iš "Pamario kino" organizatorių Mangirdą JUDEIKĮ.

Dabar, kai festivalis jau pasibaigė, kaip jautiesi? Ar esi patenkintas, ar viskas pavyko?

Na, tai buvo pirmas blynas, karštai apsvilęs, bet valgomas. Viskas pavyko, tik buvo keletas dalykų, kurie yra ne nepasisekimas ar ne taip susiklosčiusios aplinkybės, bet iš anksto neapgalvotos taisyklės. Gyveni ir mokais.

Apie kokias neapgalvotas taisykles kalbi? Ką darytumėte kitaip?

Festivalyje rodomiems filmams taikytume griežtesnes atrankos taisykles. Griežta raudona linija, nuo kurios filmai nebebūtų priimami. Ir dar keletas taisyklių, kurių nenorėčiau minėti. Tiesiog, jei kas nepastebėjo klaidų, nebūtina jas parodyti.

Kitais metais jau būsi studentas, bet gal "Pamario kinas" vis tiek nudžiugins šilutiškius?

Aišku. To, ką pradėjome, nemesime. Manau, studijuojant kai kuriuos dalykus bus net lengviau tvarkyti. Svarbu rasti palaikymą Šilutėje, o jis, spėju, bus. Be to, kai kurie žmonės leido suprasti, kad kitais metais turėsime didesnį finansavimą. Tai nėra toks renginys, kad organizuojant reikėtų visada būti vietoje - organizuoti galima ir per atstumą.


Renginio organizatoriai (iš dešinės): M.Judeikis, festivalio vedėjai J.Auškalnis ir E.Būtvydaitė

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.