Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 kovo 28d. Nr. 7 (55)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Potvynis pasiekė ir Klaipėdą  
 
Saulius SODONIS

Pavadinimą reikėtų patikslinti - Klaipėdą pasiekė neseniai pasirodžiusi knyga "Šilutė. Potvynis ir jo žmonės". Praėjusią savaitę ji buvo pristatyta Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Jaunimo skyriuje. Apie knygą ir potvynį kalbėjo čia atvykę jos rengėjai: šio projekto sumanytoja bei "Šilokarčemos" laikraščio redaktorė Kristina Toleikienė, Šilutės F.Bajoraičio bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė, šios bibliotekos skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Aldona Norbutienė ir vyresnioji bibliotekininkė, bibliografė Virginija Veiverienė, Šilutės Vydūno gimnazijos muzikos mokytoja Rita Kundrotaitė bei gimnazistai Jolanta Motuzaitė ir Lukas Adomaitis. Visi galėjo susipažinti su potvynio akimirkomis, kurios sudėtos ne tik į esančią knygą, bet ir eksponuojamos nuotraukų parodoje.

Potvynis šilutiškių akimis

Ypatingai nuotaikai sukurti ir vyko Šilutės Vydūno gimnazijos mokiniai bei mokytoja. Mokytoja R.Kundrotaitė labai nuoširdžiai ir šiltai atliko keletą šio krašto dainų, o moksleiviai skaitė šioje knygoje įdėtus žurnalistų pastebėjimus ir pasisakymus. Susirinkusiesiems apie tai, kaip gimė mintis rengti tokią knygą, papasakojo K.Toleikienė. Ji prisiminė, kad maždaug prieš dešimt metų, bendraudama su spaudos atstovais, pamatyti potvynį kvietė žurnalistus, spaudos fotografus. Ne vienas pasinaudojo šiuo kvietimu. Atvykę į pamarį, kuris ne vienam fotografui būdavo savotiškas atradimas, jie džiaugdavosi galėdami fiksuoti ne įgrisusią politinę kasdienybę, o nekasdienišką reiškinį - potvynį. Redaktorė prisiminė akimirkas, kai tekdavo su fotografais kantriai laukti, kol saulė pakils norimu kampu ar pro šalį plauks nuostabaus grožio ledo lytis. Pamažu įspūdžiai, fotografijos kaupėsi ir gimė mintis bandyti išleisti knygą. Prie to prisidėjo Spaudos fotografų klubo prezidentas Jonas Staselis. Su ne vieną knygą jau išleidusia Šilutės F.Bajoraičio biblioteka buvo pasirašyta partnerystės sutartis ir ši mintis pradėjo kelią į knygą. K.Toleikienė prisiminė, kaip ir kada atsirado ne viena nuotrauka, nes ne vienas kadras buvo fiksuotas būnant kartu su fotografais.

"Šilokarčemos" laikraščio korespondentas Saulius Sodonis papasakojo, kaip buvo rengiami įžanginiai tekstai ir kokie uždaviniai juos rašančiajam buvo iškelti. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad vietos spaudos fotografai dažnai potvynį, prie kurio jau pripratę, mato kitomis akimis ir nori nufotografuoti intriguojančius ar net sensacija kvepiančius dalykus. Todėl norėdami knygą padaryti labiau meniška jos sudarytojai ieškojo ne tiek tragiškų, bet labiau potvynio kasdienybę atspindinčių vaizdų. Tuo pačiu susirinkusiesiems priminė, kaip potvyniai pamaryje prasideda, kaip ledai užkemša upės vagas ir neturėdamas kur ištekėti pavasario upės vanduo išsilieja iš krantų. O kaip bus šylant klimatui ir šiltėjat žiemoms, kai neliks ledo - sunku prognozuoti, nes patirties tokios nėra.

Knygos rengimą pristatė ir Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė, kuri turėjo daugiausiai rūpesčių šią knygą rengiant ir bendradarbiaujant su spaustuvininkais, maketuotojais. Tačiau ji džiaugėsi, kad pagaliau beveik ketverius metus rengtas leidinys išvydo šviesą. Ir taip pat pristatė, kad netrukus Šilutės miesto šventės metu bus pristatyta dar viena bibliotekos rengta knyga.

Potvynis klaipėdiečių akimis

Po šilutiškių pasisakymų, ištraukų skaitymo ir dainų apie šią knygą šnekėjo istorikas Dainius Elertas. Jis bandė ieškoti sąsajų tarp Nemuno deltos ir Klaipėdos, kuri taip pat yra visai netoli vandens, o per miestą tekanti Danės upė taip pat ne kartą yra parodžiusi miestiečiams, kas yra potvynis. Istorikas ne tik ieškojo bendrumų, bet domėjosi, kodėl nėra giliau pažiūrėta į potvynius ir nesiaiškinta jų priežasčių. Netrukus prasidėjo nedidelė diskusija. Susirinkusiesiems šilutiškiai paaiškino, kad šia knyga buvo siekta ne aiškintis potvynio priežastis ar jo pasekmes, bet parodyti, kaip ir kuo gyvena Šilutės ir potvynio žmonės, kaip prasideda potvynis.

Klaipėdos savivaldybės bibliotekos direktorė Bronė Lauciuvienė pasidžiaugė šilutiškių bibliotekininkų darbu ir pasiekimais.


Dainius Elertas lygino Klaipėdos ir Šilutės potvynio reiškinius.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.