Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 balandžio 22d. Nr. 8 (56)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Autorinių dainų ir šokių folkroko šventė Rusnėje  
 
Vilma JUODEIKYTĖ

Praėjusią savaitę, balandžio 18 dieną, Rusnės pagrindinėje mokykloje vyko folkroko šventė, kurioje dalyvavo Šilutės rajono mokyklų chorų bei šokių kolektyvų mokiniai su vadovais.

Šią šventę organizavo Rusnės pagrindinės mokyklos mokytojos. Rusnės pagrindinės mokyklos fojė, kurioje vyko ši šventė, šurmuliavo ne tik būrys vaikų, bet nemažai mokytojų, kurie taip pat dainavo lietuvių liaudies dainas ir šoko renginio pabaigoje šokių ratelyje kartu su mokiniais.

Renginį vedė gražiomis kaukėmis bei tautiniais rūbais apsirengęs diedukas su bobute. Jie šiam renginiui suteikė gyvumo bei šmaikštumo. Mokiniai net nenumanė, kad po šiomis kaukėmis slepiasi jų mokytojos.

Pakalbintos kelios šio renginio organizatorės Aušra Šlažienė ir Irena Šileikienė sakė, jog ši renginio idėja kilo norint lietuvių liaudies dainas bei šokius modernizuoti, improvizuoti, kiekvienai dainai pritaikyti kažką neįprasto, šiuolaikiško, naujo ir padaryti kitaip, nes kūrybai versmės yra didžiulės. Mokiniai, išgirdę lietuvių liaudies dainas skambant šiuolaikiškai, modernizuotai, greitai ir noriai jas išmoksta ir dainuoja. Visa tai ir galėjome pamatyti vykusioje šventėje.

Šioje šventėje mokiniai rodė, ką išmoko, dainavo tokias liaudies dainas kaip "Oi mačiau, girdėjau", "Oi strazduži", "Močiute, kun padarei", sušoko "Žuvėdros", "Laumės", "Saulelė, kelk", "Linksmoji polkutė" šokius. Buvo nepamiršta pasirūpinti įdomiais kostiumais, o mokytojos atliko "Eisim žvejoti" lietuvių liaudies dainą ir dar daug kitų, kurios skambėjo neįprastai ir šiuolaikiškai.

Renginio pabaigoje buvo įteikti ansamblių ir šokių vadovėms padėkos raštai už rajono mokinių autorinių dainų ir šokių folkroko šventės "Ein saulelė apie dangų" organizavimą. Po šio renginio visos mokytojos bei keletas mokinių, dalyvavusių šiame renginyje, susėdo prie bendro vaišių stalo aptarti įvykusį renginį bei padiskutuoti, ką dar galėtų padaryti, pakeisti, kad ši šventė taptų tradicija kiekvienais metais.

Bediskutuojant gimė naujas ir paprastesnis šio renginio pavadinimas "Liaudies daina ir šokis kitaip", tai žadama apsvarstyti metodiniame susirinkime. Daugelis mokytojų sutiko, kad ši šventė galėtų vykti gamtoje, nes tai suteiktų dar daugiau gyvumo, natūralumo, o mokiniai labiau suprastų lietuvių liaudies dainų bei šokių reikšmę.

      
           Rusniškių etnografinis kolektyvas, vadovaujamas Aušros Šlažienės.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.