Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 gegužės 27d. Nr. 10 (58)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Šilutė - Europos žvaigždė?  
 
Jau ateinantį savaitgalį Šilutėje vyks itin daug miesto šventei skirtų renginių. Bent vieną jų tikrai aplankys daugs šilutiškių ir aplinkinių miestelių, kaimelių gyventojų. Tačiau įdomu, kiek į miesto šventę atvyks žmonių iš kitų miestų ar užsienio šalių? Žmonių, kurie apie Šilutės miesto šventę išgirdo per televiziją, perskaitė respublikiniuose laikraščiuose ir nusprendė, kad verta atvykti? Juk Šilutės rajonas turėjo ambicijų tapti žvaigžde Europos turizmo žemėlapyje...

Tiesą pasakius, nesitiki, kad tokių žmonių bus daug. Krašto ir miesto populiarinimo srityje dar yra ką veikti. Štai, pavyzdžiui, Turizmo informacijos centras savaitgaliais, kai visi keliauja, nedirba. Nėra mieste ir stendo su žemėlapiu, kuriame pažymėtos lankytinos miesto vietos. Beje, Švėkšnoje toks stendas stovi.

Miestą galima populiarinti ir kitaip. Vilniuje yra lankstinukų apie Klaipėdą, Nidą, bet ne apie Šilutę. Tad kaip turistui, niekada negirdėjusiam Šilutės vardo, daugiau sužinoti apie miestą? O lankstinukų su lankytinomis vietomis, žemėlapių juk galėtų būti ir kiekvienoje Šilutės parduotuvėje ar įstaigoje.

Manymas, kad turistai informaciją susiras patys, būdingas ne tik Šilutės, bet ir Lietuvos populiarinimu besirūpinantiems žmonėms. Didžiojoje Britanijoje kas mėnesį ir kas savaitę leidžiami didžiulių tiražų leidiniai. Juose ne kartą teko rasti informacijos apie Latviją: žymiausi miestai, kurortai, lankytinos vietos - viskas, kas gali suvilioti atvykti į šalį. Deja, apie Lietuvą niekada neteko rasti net menkiausios žinutės.

Ir nereikia sakyti, kad čia nėra į ką pažiūrėti. Vienoje šalia Stokholmo esančioje saloje iš didingųjų vikingų palikimo, išskyrus galiuką akmeninės sienos ir seniai žole apaugusių pilkapių, neliko nieko. Tačiau gera vadyba ir reklama buvo pasiekta, kad į salą vasaros sezonu kas dieną atplaukia keli laivai su turistais. Taigi, mokytis yra iš ko. Ir gal po kelerių metų bet kur Lietuvoje ištarus Šilutės miesto vardą, ne vien išgirsime: „A, tai ten jus pavasarį apsemia?“.
 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.