Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 rugpjūčio 5d. Nr. 15 (63)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Jubiliejiniais metais - Žalia gyvenimo spalva  
 
Saulius SODONIS

Liepos pabaigoje Kintų Vydūno kultūros centre vyko tarptautinis emalio miniatiūros simpoziumas "Pamario ženklai". Šiais metais emalio dailininkai ir muzikantai kūrė tema „Žalia gyvenimo spalva“. Visi šių metų centro renginiai ir darbai yra skirti Vydūno 140-osioms gimimo metinėms ir vadinami vienodai. Dėl to darbai kuriami, semiantis įkvėpimo iš Mažosios Lietuvos filosofo Vydūno bei žvelgiant į pasaulį per žalią - gyvybės - spalvą.

Tokie emalio darbų simpoziumai rengiami nuo 2003 metų. Nuo 2006-ųjų vasaros čia kartu su dailininkais kuria ir muzikantai, kurie muzikuoja netoliese esančiame pastate. Vyksta savotiška kūrybos sintezė, kai įkvėpti džiazinių improvizacijų kuriami juvelyriniai emalio darbai.

Kaip sakė šio simpoziumo - laboratorijos sumanytojas ir rengėjas Romas Tarvydas, šiais metais ypatingas dėmesys skiriamas kartų bendradarbiavimui. Šalia patyrusių kūrėjų šiais metais darbuojasi jaunieji menininkai, kurie kartu kurdami ne tik mokosi, bet ir semiasi darbo technikos paslapčių, daug bendrauja. Viešnia iš Rusijos Svetlana Teckaja sakė, kad šiame plenere ypač malonu yra ne tik kartu kurti, bet ir bendrauti. Ilgų vakarojimų prie laužo metu vyksta diskusijos ir pasikeitimai nuomonėmis. O kalbėti yra apie ką, nes čia kuria ne tik tapybinės emalės atstovė S.Teckaja, bet ir Gruzijos atstovas Josifas Zangaladzė, kuris naudoja dar iš Bizantijos laikų išlaikytą pertvarinio emalio technologiją. Tai neįkainojama patirtis, kuri labai praverčia. Kartu kūrė ir niekada emalio technikos nebandęs dailininkas Piotras Toropovas. Šis skulptorius savo mintis bandė perteikti miniatiūros pagalba. Kūrėjai iš Lietuvos taip pat turi savo emalio technikos paslapčių, kurios buvo įdomūs svečiams.

Netoli dailininkų, vadovaujami džiazo gitaros virtuozo Eugenijaus Janavičiaus, kūrė ir jaunieji muzikantai. Dvi merginos seserys Aušra ir Dovilė Vaštakaitės bei gitaristas Paulius Stonkus gyvai improvizavo bei kūrė muzikines kompozicijas.

Šių metų meno laboratorijoje iš viso dalyvavo 14 menininkų: 7 dailininkai iš Lietuvos, 2 - iš Rusijos, 1 - iš Gruzijos, o muzikos laboratorijoje kuria 4 muzikantai iš Lietuvos.

Plenero metu vienas sukurtas darbas lieka šiame centre. Jis papildo kiekvienais metais vis didėjančią kolekciją. Tai bene vienintelė vieta Lietuvoje, kur kolekcija sistemingai kaupiama.


Šilutiškiai laboratorijos dalyviai dirba (iš kairės): Aurimas Liekis, Tomas Tarvydas, Aušra Mačiulaitienė, Adomas Milukas. 


Svečio iš Gruzijos Josifo Zangaladzės darbai buvo eksponuojami. O kas norėjo - čia pat galėjo ir įsigyti.


Muzikinės plenero pusės dalyviai (iš kairės): Eugenijus Janavičius, Dovilė, Aušra Vaštakaitės, Paulius Stonkus.


 Josifas Zangaladzė draugų meiliai vadinamas Soso - čia pat gamino ir vaišino plenero dalyvius.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.