Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 vasario 10d. Nr. 3 (75)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
In vino veritas...
 
Ar prisimenate frazę: „In vino veritas, in aqua sanitas“? Ji reiškia – vyne teisybė, vandenyje sveikata. Bet šįkart ne keletą sveikatos patarimų norėtųsi pateikti, o paklausti, kodėl taip dažnai menininkai tik vyne ieško teisybės?

Prieš kelerius metus teko būti Vilniaus universitete organizuotame poezijos renginyje. Iš pradžių viskas vyko įprastai: ateina poetai, paskaito eilių, pašmaikštauja, išeina. Tačiau viso renginio metu užkulisiuose vienas iš poetų, matyt, tą teisybės vyną ir gurkšnojo. Kuo daugiau gurkšnojo, tuo labiau drąsėjo: vis laidė replikas. O galiausiai jau nekviestas išėjo į sceną perskaityti eilėraštį, parašytą dukrai. Žinoma, eilėraštis buvo gražus. Negražus buvo jį girtas skaitantis autorius.

Nėra didelė paslaptis tai, kad nemažai eilių gimsta prie vyno taurės. Lygiai taip pat dažnai nemažai paveikslų, jų eskizų ar idėjų gimsta prie tos pačios vyno taurės. Galbūt būtent dėl šios priežasties dauguma menininkų, paklausti apie savo darbus, paaiškinti gali nedaug. O kaip tada paprastam žmogui vertinti kūrėjo darbus?

Vienas geriausių tokios kūrybos pavyzdžių yra, žinoma, Paulius Širvys. Niekam nėra paslaptis, kad poetas gėrė, o gėrė nemažai. Įvairiausios, jau legendomis tapusios istorijos, vis dar yra pasakojamos kartu su poetu bendravusių, renginiuose dalyvavusių rašytojų. Kad ir kiek jį stengėsi perauklėti, visos pastangos nuėjo veltui. Tačiau, nepaisant P.Širvio gyvenimo būdo, žmonės jo poeziją mėgo. Tiesa, daugelis labai nustebdavo pirmąkart išvydę P.Širvį – kaip gali Toks žmogus rašyti Tokią poeziją?

Tai ką daryti su tais vyno mėgėjais? Turbūt teks grįžti prie to, ką pataria ne vienas menotyrininkas. Būtina jausti aiškią ribą tarp menininko ir jo kūrinio. Tai niekada nėra tas pats. Žinoma, yra tokių kūrėjų, kurių darbus galima aiškinti pagal jų pažiūras, gyvenimo būdą ir biografijos faktus. Bet dauguma darbų gyvena savo gyvenimą, neįtakojami jokių autoriaus gyvenimo aplinkybių. Matyt, ne veltui vienu metu, kalbant apie kūrinio ir kūrėjo santykį, buvo populiarus pasakymas: „Autorius mirė“.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.