Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 vasario 24d. Nr. 4 (76)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Skirtingi kultūros keliai
 
Sunku pasakyti, ar visi šilutiškiai pastebėjo, kad mieste duris atvėrė naujas knygynas. Pastebėti gal ir buvo sunku, nes jis atsidarė toje pačioje vietoje, kur knygomis prekiauta visą laiką - miesto centre, priešais buvusią universalinę parduotuvę.

Taigi naujai suremontuotose ir pagražėjusiose patalpose su naujais baldais, naujomis pardavėjomis ir turbūt su nauja dvasia čia įsikūrė "Pegaso" vardu pavadintas knygynas. Šis vardas yra labai literatūrinis ir gerai kūrėjams žinomas. Tai - sparnuotas žirgas, mūzų globėjas iš graikų mitologijos.

Naujasis miesto knygynas - tai knygomis prekiaujančio "Pegaso" tinklo dalis. Šiais laikais tai - labai įdomus iššūkis, nes šalį apimantis sąstingis lyg vis rečiau turėtų traukti žmones pirkti knygas. Tačiau panašu, kad bent jau šiuo metu taip nėra. Kaip praėjusių metų pabaigoje kalbėjo jau užsidariusio knygyno vadovė, prieš Kalėdas buvo pastebėtas nepaprastai aktyvus knygų pirkimas. Tėvai pirko knygas dovanoti savo vaikams, pastarieji - draugams, tėvams ir t. t. Taigi gal vis pranašaujamas sąstingis turės ir teigiamų pusių - žmonės grįš prie spausdinto žodžio bei pasaulio išminties. Gal sugrįš dvasingumas ir amžinosios vertybės. Labai to reikėtų...

Bet grįžkime prie "Pegaso" knygų prekybos tinklo. Mūsų mieste duris atvėrė vienas paskutinių tinklo prekybos taškų, kurių iš viso yra bene trys dešimtys. Tai sako, kad aktyvūs verslo asmenys ieško išeičių ir kurdami savo tinklą labai skaičiuoja bei modeliuoja savo perspektyvas. Žinoma, motyvas yra labai aiškus - klaidingi sprendimai atsilieps įmonės finansams.

Pasinaudojus šiuo atveju, norėtųsi atkreipti dėmesį į Šilutės savivaldybės administracijos ketinimus - rajono kultūrines viešąsias įstaigas (VšĮ) paversti biudžetinėmis įstaigomis. VšĮ leidžia dirbti ir gyvuoti savarankiškiau, kreiptis į įvairius fondus, kam biudžetinėms įstaigoms uždarytos durys. Todėl Tarybai siūlomas sprendimas nėra aiškus jos nariams, nei pačioms įstaigoms. O jei nepasiseks, šio naujo sumanymo autorių iš esmės jokia tiesioginė atsakomybė neslėgs. Štai taip...
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.