Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 9d. Nr. 11 (83)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Kultūros paveldas ir dabarties vertybės Šilutės ir Pagėgių kraštuose
 
Saulius SODONIS

Vienas iš šių metų miesto šventės renginių vyko Šilutės turizmo ir verslo informaciniame centre. Čia savo kraštotyrinius darbus pristatė Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos mokiniai. Šis pristatymas taip ir vadinosi.

Nuo seno žinoma tiesa, kad mokiniai nori tiek, kiek nori mokytojas, parodė akivaizdų pavyzdį. Šios mokyklos lietuvių kalbos mokytoja Regina Meškauskienė yra ir Šilutės kraštotyros draugijos pirmininkė. Todėl ji savo mokiniams pasiūlė pabandyti parengti pasakojimą apie Šilutės ar Pagėgių kraštą. Tokių mokinių atsidaro ne taip jau mažai, žinant, kad šiais informacijos laikais sudominti moksleivius yra ne taip jau lengva.

Prieš porą metų Šilutės kraštotyros draugija kartu su Šilutės laikraščio "Šilokarčema" kultūros priedu "Šilainės sodas" buvo paskelbusi akciją "Fotografijos primena vakarykštę dieną". Jos metu visus mylinčius savo kraštą kvietė fotografuoti pastatus, statinius bei viską, kas gali būti pakeista ar sunaikinta. Visų mūsų liūdesiui keičiasi Klaipėdos krašto unikalumas. Dėl to visuomenė ir buvo pakviesta, kol dar ne vėlu, visą tai įamžinti fotografijose. Tai padaryti nesudėtinga, kadangi daugelis turi fotoaparatus.

Ypatingai aktyviai į šią akciją įsitraukė mokytojos R.Meškauskienės mokiniai. Jie padedami tėvelių, o dažnai ir visai savarankiškai, fotografavo ir nuotraukas nešė mokytojai. Tokių vaizdų atsirado nemažai ir ji pasiūlė tiems, kuriems įdomu, padedami mokytojos, kad parengtų pasakojimus apie senąjį krašto paveldą. Bandyti ryžosi septyni mokytojos R.Meškauskienės mokiniai. Jie, konsultuodamiesi su išradinga mokytoja, kompiuterio pagalba parengė pasakojimus apie šį kraštą bei tai, ką jie matė ar pastebėjo žiūrėdami nuotraukose užfiksuotus pastatus.

Parengti pristatymai buvo padalinti į dvi dalis. Jie ir vyko Šilutės turizmo ir verslo informacijos centre. Praėjusį ketvirtadienį savo darbus pristatė penktos klasės mokinė Rūta Martinkutė, septintokai Lukas Sabaitis bei Eimantas Juškevičius. Rūta parengė pasakojimą apie pačią Šilutę. Ji džiaugėsi, kad pabandė pažiūrėti į savo gimtąjį miestą lyg ir iš šalies. Džiugu buvo žiūrėti, ką rodo Rūta ir sklandžiai pasakojo apie senąjį miestą. Jei ir toliau ši moksleivė domėsis miestu, tikrai bus miesto grožybes bei užkulisius išmananti. Lukas parengė automatizuotą pasakojimą, kuriame viską jau buvo parengęs iš anksto ir pristatymo metu liko tik savo pasakojimą stabdyti bei kai ką pakomentuoti. Luko parengtas pasakojimas apie inžinerinį paveldą, jį papildžius, galėtų būti nebloga pažintinė priemonė su miestu atvykusiems turistams. Eimantas susirinkusiems parodė ir pakomentavo Šilutės bei Pagėgių krašto senųjų kaimų įdomiausių statinių detales, atkreipė dėmesį į inžinerinius jų statybos ypatumus, pastebėjo įvairias detales. Pasibaigus pristatymams, dalyviams padėkojo ir palinkėjo sėkmės buvęs mokytojos R.Meškauskienės mokinys Lukas Akucevičius, dabar besimokantis gimnazijoje. Jis tai pat domisi miesto bei krašto praeitimi.

Prieš keletą savaičių savo pasakojimus visuomenei pristatė aštuntokai Deividas Zaranka, Linas Požėraitis bei septintokas Rokas Guobys.


Iš kairės pirmoje eilėje: L.Sabaitis, R.Martinkutė ir mokytoja R.Meškauskienė. Antroje eilėje E.Juškevičius ir L.Akuceviečius.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.