Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 9d. Nr. 11 (83)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Reikiamu laiku, reikiamoje vietoje
 
Svetlana JAŠINSKIENĖ

Daugelį metų visiems pažįstama buvusi Šilutės muziejaus muziejininkė, Martyno Jankaus muziejaus direktorė Liuda Burzdžiuvienė vėl dirba jai mylimą darbą.

                           
Pusmetis praėjo, kuomet L.Burzdžiuvienė išvyko į gimtinę - Aukštaitiją. Pradžioje buvo lyg ir sunkoka, nes teko iš naujo susipažinti su šiek tiek pasikeitusiu kraštu.

Liko noras pažinti krašto kultūrą, istoriją. Šilutės muziejus bei M.Jankaus pažinimas jo vardo muziejuje užkrėtė meile praeities tyrinėjimams. Čia nuveikti darbai, įgyta patirtis liko, todėl buvusi muziejininkė nenorėjo naujoje vietoje ieškoti kitokio darbo.

Kaip liaudyje sakoma: atsirado reikiamoje vietoje, reikiamu laiku. Vykdama aplankyti tėvų, L.Burzdžiuvienė kartais užklysdavo ir į Burbiškių dvarą. Visuomet juo žavėjosi. Tad mintis, nuvykti į šį dvarą pasiteirauti darbo, kilo ne neatsitiktinai.

Šiandien L.Burzdžiuvienė darbuojasi Daugyvienės istorijos kultūros draustinyje-muziejuje, kuris įsikūręs Burbiškių dvare. Muziejuje yra trys skyriai: Burbiškių dvaro kompleksas, Kleboniškių kaimo buities muziejus ir Šeduvos kraštotyros ekspozicija. L.Burzdžiuvienė tapo Šeduvos kraštotyros ekspozicijos skyriaus vedėja.

Neseniai čia pradėjusi dirbti Liuda džiaugiasi, kad susipažino su muziejaus direktoriumi ir įkūrėju Egidijumi Prascevičiumi. Šis muziejus - tai pono Egidijaus iš pelenų prikeltas kūrinys, kurį žino visa Lietuva.

Patyrusi muziejininkė L.Burzdžiuvienė galėjo labai vaizdžiai pristatyti dvaro praeitį bei patraukliausias jo istorijos detales. Šio dvaro bei jame gyvenančio dvarininko istorija liejosi taip vaizdžiai, tarsi ponia Liuda būtų buvusi dvarininko amžininkė ir pasakotų patirtus prisiminimus.
L.Burzdžiuvienė sakė, kad ji jaučia didžiulę nostalgiją Mažajai Lietuvai bei Šilutės ir Pagėgių krašto žmonėms. Ir besidomintiems visada patars, ką aplankyti ir pamatyti šiame pamario krašte.

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.