Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 9d. Nr. 11 (83)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
"Vakaro knyga" - pokalbiai apie gyvenimą
 
Saulius SODONIS

Praėjusios savaitės pradžioje Šilutės kultūrinė bendruomenė sulaukė dar vienos Dalios Žibaitienės poezijos rinktinės "Vakaro knyga". Tai aštuntoji jos knygutė. Šį kartą labiau romantiniais kūriniais žinoma poetė pateikia kiek kitokią kūrybą, kurioje daugiau minorinių gyvenimo pastebėjimų bei įspūdžių, pateiktų poetine kalba.

"Pradžia"

Taip vadinasi jos knygos pirmasis skyrius, kurių šioje dailioje ir labai jaukioje knygelėje yra septyni. Beveik visi jie prasideda miniatiūromis. Ir yra tarsi to skyriaus moto, kuriuo nusako jame esančius eilėraščius. Pirmoji miniatiūra nuteikia skaitytoją rimtiems dalykams, nes tekste kalbama apie romėnų dievą Janą, kuris globojo visas pradžias. Trumpame, tačiau prasmingų žodžių tekste pastebima, kad romėnai šį dievą matė dviveidį.

Toliau skaitant šiame skyriuje esančius eilėraščius, juntamas liūdesys ir nuoskauda apie vykstančius įvykius. Tam ypatingai nuteikia pirmasis eilėraštis "Išeinantiems", kuriame poetiniais žodžiais keliaujant per Lietuvą nusakomos mūsų vėliavos spalvos. Žalia ir geltona - tai miškų žaluma, pakelių spalva, o raudona - tai besileidžianti saulė, lyg ir pabaiga.

Šiame ir kitų skyrių eilėse nemažai įvairių palyginimų su svetimų šalių pastebėjimais. Autorei likimas buvo dėkingas, todėl pastaruoju metu ji galėjo šiek tiek pamatyti pasaulio. Jos eilėse yra nemažai palyginimų su Paryžiumi, ar net su tolimąja Australija. Gal ir ne visur viską ji patyrė ar matė savo akimis, tačiau kitų kraštų įspūdžiai leido į daugelį dalykų pažiūrėti platesniu žvilgsniu. Tas matymas iš šono leido palyginti ne tik mūsų gyvenimą, bet ir įvairias nuostatas bei suvokimą. Labai įdomu, kad atsirado ne tik nauji poetiniai įvaizdžiai, bet ir nauji žodžiai, kurių iki šiol poetė nevartojo. Tačiau jie tikriausiai tik tam, kad sustiprintų perteikiamą įspūdį, kai kalbama apie pastebėjimus kituose kraštuose.

Gyvenimo realijos

Iki šiol labiau gyvenimo džiugesiu bei jo aprašymais žinoma poetė D.Žibaitienė, jau negali susilaikyti nuo dabartinio gyvenimo pastebėjimų. Taip atsirado miniatiūros "Patarlės paseno", "Ne į savo žanrą". Jose atsispindi išsilavinusio žmogaus požiūris į dabartį - šiuolaikinį Lietuvos gyvenimą, kai į pirmą vietą ateina ne išmintis ir protas, o blizgesys ir vienadieniai niekučiai. Matyt, knygos autorei skaudu dėl to. Perskaitę šias bei kitas miniatiūras, eilėraščius, galime pasidžiaugti, kad tai išsakoma pavartojant poetinį žodį, kuris dažniau pasiekia tikslą nei tiesmukiškas pasakymas. Ypatingai poetiškai, o tuo pačiu ir šiurpokai skamba eilėraštis "Mūzos išėjo atostogų...". Poetiškai, o kartu ir labai aktualiai skamba eilėraščio "Trys keliai" tekstas. Ir tokių knygelėje ne vienas.

Knygutėje pateikiami naujausi poetės D.Žibaitienės kūriniai. Ne vienas eilėraštis parašytas vos prieš keletą mėnesių. Eilėraščius redagavo autorės vyras Anatolijus Žibaitis. Todėl knygutė buvo greitai išleista. Naujoji D.Žibaitienės knyga papuošė ir papildė Šilutės krašto kūrėjų poetinę lentyną.


Dalia Žibaiteinė ir Anatolijus Žibaitis, naujosios knygos redaktorius.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.