Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 23d. Nr. 12 (84)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Prasidėjo festivalis "Vargonų vasara Vilkyškiuose-2009"
 
Svetlana JAŠINSKIENĖ

Penktą šimtmetį skaičiuojanti Vilkyškių bažnyčia atvėrė duris kilniam kultūros renginiui - vargoninės muzikos festivalio "Vargonų muzika Vilkyškiuose" pirmajam atidarymo koncertui, kuris vyko birželio 13 dieną. Jį pradėjo Jūratė Landsbergytė ir jos jaunesnysis sūnus Vytautas Oškinis.

Pirmas festivalio koncertas

Šio koncerto rengėjai - Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandraugos pirmininkė Laura Motuzaitė-Kairienė ir Vilkyškių parapijos kunigas Mindaugas Kairys yra daug fundamentalių darbų atlikę Vilkyškių parapijoje. Vienas iš jų - šio festivalio organizavimas. Ponios Lauros paklausėme, kaip pavyko pakviesti pasaulyje žinomus atlikėjus. Ir ji papasakojo: "Penkerius metus studijavau ir mokiausi groti vargonais Vokietijoje. Šių studijų metu susipažinau su vargonų muzikos gerbėjais, vargonininkais. Šiaip vargonų nėra gausu Lietuvoje. Todėl, kai vargonai nauji ir naujoje erdvėje, vargonininkai nori išbandyti jų skambėjimą. Tiesiog, taip jau yra, kam paskambinu ir kviečiu, visi maloniai sutinka atvykti. Maloniai sutiko ir ponia Jūratė Landsbergytė, su kuria susipažinome Vilniuje, evangelikų liuteronų bažnyčioje, sutiko ir vargonininkų asociacijos įkūrėjas, pirmininkas Vidas Pinkevičius, ir Aušra Motuzaitė-Pinkevičienė, ir kiti atlikėjai. Sustatytus vargonus reikia tikslingai išnaudoti. Džiugu, kad tai mums pavyko".

Po metų laiko, kai naujieji vargonai iš Vokietijos 2008 metais pasiekė Vilkyškių bažnyčią, čia jau liejosi liejasi užburiantys vargonų muzikos garsai, kuriuos lydėjo kerintys fleitos garsai. Koncerte skambėjo Johano Sebastijano Bacho, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Klaudijaus Paulo Tafanelio, Kesario Franko, Alberto Franco Doplerio bei Aivaro Kalejs kūriniai.

"Vargonai atėmė mane iš kalnų"

Po koncerto atlikėjus ponią Jūratę ir Vytautą organizatoriai L.Motuzaitė-Kairienė bei kunigas M.Kairys pakvietė puodeliui arbatos. Garsi muzikologė, daugybės publikuotų straipsnių Lietuvos ir užsienio muzikologijos pasaulyje autorė, radijo laidų rengėja bei pašnekovė, knygų autorė kukliai pasakojo apie pasirinktą kelią į muzikos pasaulį.

"Muzika mane lydėjo nuo pat mažens. Grojau fortepijonu ir visuomet maniau, kad pasirinksiu fortepijono specialybę. Po diskusijų, pokalbių namuose tėtė (profesorius Vytautas Landsbergis) pasiūlė mokytis groti vargonais. Tuomet Lietuvoje vargonai buvo naujovė, ne dažnam įvaldomas instrumentas. Būdama penkiolikos pradėjau mokytis groti vargonais. Sekėsi neblogai, tačiau dvejojau, greta vargonų buvau ištikima fortepijonui. Ilgus metus grojusi vargonais, dariau netrumpą pertrauką, aistringai kopiau į kalnus. Tai dar viena muzikologės aistra.

Viename koncerte garsi atlikėja manęs paprašė asistuoti koncerto metu. Tuomet aš pajutau, kad galiu groti virtuozinius kūrinius. Kuomet įveiki virtuozinį kūrinį, tai yra puiku. Nors prieš tai sulaukdavau daug priekaištų, kad muzikoje keliauju paviršiumi. Tada ėmiausi rimtos muzikos ir vargonai mane galutinai atėmė iš kalnų. Dabar grojame drauge su sūnumis. Dažnai koncertuose padeda vyresnysis sūnus Gerdenis. Jaunasis Vytautas taip pat greitai perprato vargonų principą, atliekamus kūrinius ir koncertų metu man padeda", - pasakojo J.Landsbergytė.

J.Landsbergytė ir V.Oškinis sekmadienį, birželio 14 dieną taip pat koncertavo Vokiečių dienose Klaipėdoje, Simono Dacho namuose. Prie šeimyninio dueto prisijungė profesorius Vytautas Landsbergis ir žiūrovai išgirdo šeimyninį trio. Rugpjūčio mėnesį atlikėjų laukia publika Suomijoje bei Vokietijoje.

Vytautas Oškinis yra Vytautas M.K.Čiurlionio nacionalinės menų mokyklos 11 klasės mokinys. V.Oškinis aktyviai koncertuoja su mama J.Landsbergyte ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje. Jis daugelio konkursų laureatas bei prizinių vietų laimėtojas. Šiais metais V.Oškinis pakviestas dalyvauti profesoriaus Viljamo Beneto meistriškumo kursuose Londone.


Koncerto rengėjai ir dalyviai (iš kaurės): L.Motuzaitė-Kairienė J.Landsbergytė, V.Ožkinis ir Vilkyškių parapijos kunigas M.Kairys.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.