Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 lapkričio 24d. Nr. 22 (94)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
Evoliucijos teorija
 
Niekas šiandien tiksliai pasakyti negali, kaip buvo iš tiesų, tačiau viena iš žmonijos atsiradimo ir vystymosi teorijų sako, kad beždžionės ėmė virsti žmonėmis, kai joms pablogėjo (ar net tapo nepakenčiamos) gyvenimo sąlygos.

Ar dėl gausėjančios populiacijos, ar dėl prastėjančių oro sąlygų ėmė trūkti maisto įprastoje joms aplinkoje, t.y. medžiuose. Tada buvo žengtas lemtingas žingsnelis ant žemės, kur alkio vedinos jos ėmė ieškoti sau ir savo palikuonims ėdesio, kuriuo patenkintų pagrindinį savo poreikį. Iš istorijos vadovėlių prisimename, kad pradžioje jos mito tik augalais ir tik po gana ilgo laiko paragavo mėsos. Taip žingsnelis po žingsnelio - milijonas metų, po milijono - ir šiandien esame neblogai organizuota žmonių visuomenė. Tiesa, taip pat ne be sukrėtimų.

Įdomu, kaip dabartinis laikas bus vertinamas istorijoje po keliasdešimt ar šimtų metų, tačiau dabar panašu, kad nekokie laikai atėjo. Šiandien nemaža dalis visuomenės gyvena daugiausia dėmesio skirdami tik egzistencijai užtikrinti. Gudresni leidosi į pasaulį laimės ieškoti. Ar nieko neprimena?

Kad kažkas keisis - jau pamažu ima aiškėti. Tačiau labai norėtųsi tikėtis, kad šios nepalankios gyvenimo sąlygos nesugadins pradėtų geriausių darbų. O gal priešingai: po kurio laiko tie darbai atrodys prasti ir primityvūs? Tačiau gal kaip tik (manykim, kad ne po milijono metų) turėsime naują kokybę ar bent kitaip viską matysime ir turėsime.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.