Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 balandžio 14d. Nr. 6 (102)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kalendorius

Archyvas

Kontaktai


 

 

Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

Sava aplinka

 


 

 

Kaži kodėl taip yra, kad tai kas čia pat, kaip sakoma „ant akių“, labai dažnai mažai žinoma. Gal tokia žmonių prigimtis stengtis sužinoti, kažkur toli esančius dalykus. Savi atrodo lyg ir žinomi, ar tiesiog neverti dėmesio. Bet kad taip nėra ne kartą teko įsitikinti ne vienam, kuris iš ties pabandė pasiūžėti į šalia esančią aplinką.

 

Tuo galėjo įsitikinti ir tie, kurie dalyvavo ekskursijoje Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčioje. Labai buvo įdomu stebėti ne tik šioje pažintinėje kelionėje dalyvavusius moksleivius, kuriems iš tiesų ne vienas dalykas yra naujas ir pažintinas, bet ir senus šilutiškius, kurie bene pirmą kartą atidžiai pažiūrėjo į šią XX a. pradžioje pastatytą šventovę. Žinoma, prie ekskursijos sėkmės prisidėjo ir tie asmenys, kurie atskleidė šios bažnyčios paslaptis. Tai labai daug apie šią bažnyčią galinti papasakoti Erika Mockienė bei šios bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis. Be jų nuoširdaus pasakojimo bei įvairių komentarų ar atsakymų į klausimus būtų tik vienpusė pažintis. Visi dalyvavę šioje ekskursijoje išėjo nemaža sužinoję ir dvasiškai praturtėję. Ir tam neužtruko labai ilgai.

 

Tai tik vienas pavyzdys, kuris parodė, kaip dar mažai žinome apie savo kraštą. O kiek gražių ir įdomių dalykų galima sužinoti aplankius šalia esančius kaimus ar miestelius. Kiekvienas jų turi kažką nepakartojamą ar išskirtinį tik jam būdingą ar savitą bruožą. Ji paprastai labai įdomu rasti atvykus į tą vietą. Žinoma, gerai būtų ir apie tą vietą galintis papasakoti žmogus. Jis gali padėti susiorientuoti vietovėje, pažinti ar pamatyti „toliau“ esančius dalykus.

 

Bet kaip dažniausiai būna, tenka išsiversti ir be to – tereikia atidumo ir nuojautos bei noro pamatyti. O tai yra labai daug. Gal ir ne viską sužinai ar pamatai, tačiau tai sužadina norą grįžus paieškoti apie tai žinių, jei tai iš kažkas sudomino. 

 

Ir tada sužinai ir pamatai, koks gražus ir mielas mūsų kraštas, kurio kiekviena vietovė ar net kampelis turi savo tik jam būdingą nuostabią spalvą ar atspalvį. Belieka pakviesti visus atidžiau apsižvalgyti ir pažinti savo aplinka, juo labiau, kad dabartinis sunkmetis ne vienam gerokai sumažino galimybes keliauti į tolimus kraštus. Taip lyg ir atsivėrė naujos galimybės naujai savos aplinkos pažinčiai. Naudokimės tuo.   

 

                                                                                             "Šilainės sodas"  ©  2010 m.