Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 balandžio 14d. Nr. 6 (102)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kalendorius

Archyvas

Kontaktai


 

Pažintinė ekskursija į Šilutės evangelikų bažnyčią

Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

 


 

Saulius SODONIS
 

Šilutės kraštotyros draugija miestiečius, jo svečius bei visus besidominčius krašto praeitimi pakvietė į pažintinę ekskursiją į vieną gražiausių buvusio Klaipėdos krašto, ar net visos Mažosios Lietuvos, Šilutės Martyno Liuterio evangelikų liuteronų bažnyčią.

 

Mintis pakviesti miestelėnus dėl to, kad jos statybos pradžią XX a. pradžioje inicijavo visuomenės veikėjas, Šilutės dvaro savininkas, ekonomikos tarėjas dr. Hugo Šojus (Hugo Scheu). Jis ne tik šiuo reikalu kreipėsi į Rytų Prūsijos konsistoriją, bet ir bažnyčios bei klebonijos statybai pasiūlė nemokai skirti sklypą. Šio kilnus dvarininkas buvo prisimintas ir jo gyvenimas bei darbai dar kartą aptarti balandžio 1-ąją, kai buvo paminėtos jo 165-osios gimimo metinės. Sumanymui surengti ekskursiją pritarė šios bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis, kuris ją ir padėjo surengti.

 

Trečiadienio pavakare į bažnyčią susirinko didelis būrys kraštotyrininkų, miestiečių. Nemaža grupė moksleivių atvyko iš Juknaičių. Su savo dailės mokytojomis čia buvo ir Meno mokyklos dailės skyriaus moksleiviai.

 

Apie bažnyčią, kuri buvo pastatyta ir pašventinta 1926 m lapkričio 10 d., minint Martyno Liuterio 443metines, jos praeitį susirinkusiems papasakojo parapijietė, buvusi pedagogė Erika Mockienė. Ji puikiai susipažinusi su bažnyčios istorija, todėl labai glaustai ir aiškiai pristatė ją. Ypatingai visiems buvo smalsu sužinoti, kaip buvo sukurtas nepaprastai įspūdingas ir toks išskirtinis evangelikų liuteronų bažnyčiai altorius bei dekoruota visa jo aplinka. E.Mockienė papasakojo apie šios bažnyčios dailininką Rihardą Pfaiferį, kuris viską sumanė ir pats bei  padedamas savo artimųjų visą tai realizavo.

 

Labai trumpai ekskursijos vadovė supažindino ir su daugeliu iš 80 šalia altoriaus pavaizduotų figūrų. Ji paaiškino ir kodėl R.Pfaiferis jas pasirinko. Ji taip pat paaiškino ir daugybę įvairių simbolių, ženklų ir žodžių, kurie ištapyti ar išrašyti bažnyčios viduje. Jos pasakojimą papildė kunigas Remigijus Šemeklis. Jis atsakė ir į patį svarbiausią – kodėl šios bažnyčios pagrindinis statybos iniciatorius ir mecenatas H.Šojus nebuvo palaidotas, kaip pats tikėjosi, bažnyčios rūsyje. Pasirodo, viena iš priežasčių buvo ta, kad tam paprieštaravo bažnyčios taryba. Tuo metu jau turėta pakankamai žinių apie higieninius dalykus ir vengdama galimų komplikacijų pastaroji ir neleido dvarininko palaidoti įrengtoje kriptoje šalia altoriaus. 

 

Vėliau visi norintieji galėjo užlipti į bažnyčios bokštą ir pažvelgti iš aukšto į Šilutę. O taip pat pamatyti kas valandą skambančius varpus bei laikrodinį mechanizmą, kuris sėkmingai veikia nuo pat įrengimo statant bažnyčią. Kiti tuo tarpu apžiūrėjo nedidelį rūsį, kuriame kažkada buvo sumontuotas garo katilas bažnyčios šildymui.

 

Nors ši šventovė stovi miesto centre, tačiau ne vienas dalyvavęs ekskursijoje prisipažino taip nuodugniai su ja susipažinęs pirmą kartą.



Į kraštotyrininkų kvietimą atsiliepė nemažas būrys žmonių.


Šilutės kraštotyrininkai.


Šilutės evangelikų liuteronų bažnyčios kunigas Remigijus Šemeklis su žmona (kairėje) ir
Šilutės kraštotyros draugijos pirmininkė Regina Meškauskienė. 


Nuostabioji ekskursijos vadovė Erika Mockienė.


Bažnyčios vargonai.


Mokiniai apžiūrinėjo išpuoštą bažnyčią.


Išlikęs XX a. pradžios gesintuvas. Šalia - šiuolaikinis.


Nuostabi rankena.

 


                                                                                                                                        "Šilainės sodas"  ©  2010 m.