Kokia bažnyčia be bokšto?

Šis rašinys skirtas naujam Vilkyškių bažnyčios atgimimui. Ir ypatingai nuoširdžiai tuo pasirūpinusiu vienu pirmųjų jos atstatymo iniciatoriui, kilusiam iš šio krašto Rudolfui Zaberiui (Rudolf Zaber). Jis nepaprastai energingai ir atkakliai pasiekė, kad būtų uždėtas stogas ir užkeltas naujas bažnyčios bokštas. Apie tai buvo paskelbta praėjusių metų birželio mėnesio „Memeler Dampfboot“ laikraščio numeryje. Straipsnį apie tai parengė Roza Šikšnienė. Skaitykite daugiau »

Kai daiktai atgyja

Šilutės muziejus jau daugelį metų rengia parodą „Eksponatai – laikmečio liudininkai“. Tai unikali paroda, kurioje pristatomi per metus įsigyti, žmonių dovanoti, restauruoti ir konservuoti muziejiniai eksponatai. Skaitykite daugiau »

Sudėtingas Verdainės evangelikų liuteronų bažnyčios likimas ir jos dvasininkai

Šiandien šilutiškiai didžiuojasi gražuole evangelikų–liuteronų šv. Martyno Liuterio bažnyčia, kuri yra tapusi vienu iš miesto simbolių. Jos pradžią reikėtų laikyti Verdainės bažnyčią ir parapiją. Garbusis Šilokarčemos dvarininkas Hugo Šojus kreipėsi dėl atskyrimo nuo Verdainės parapijos ir naujos įkūrimo. Tam bažnytinė vadovybė pritarė ir 1913 metais buvo įkurta Šilokarčemos parapija, kurios 100 metų jubiliejų minime šiais metais. Istorija lėmė, kad tik po 13 metų – 1926 metais buvo pastatyta dabar miesto puošmena tapusi bažnyčia. Skaitykite daugiau »