Ir vis dėlto Mažoji Lietuva

Šių metų sausio pabaigoje Valstybinė lietuvių kalbos komisija prie Lietuvos Respublikos Seimo savo nutartimi patikslino ir papildė 1997 metų savo jau priimtą nutarimą. Jame atsirado įrašas, kuriuo vis dėlto pripažįstamas terminas Mažoji Lietuva. Tuo pačiu apibrėžiamas ir jos regionas – teritorija Priegliaus ir Nemuno žemupių. Šioje nutartyje taip pat yra naujovė: yra kalbama apie teritoriją – regioną. Ši sąvoka taip pat įtvirtinta komisijos nutartyje. Šiuo savo sprendimu Valstybinė lietuvių kalbos komisija pagaliau išsklaidė pačios prieš metus sukeltą sumaištį, kai šalia kitų terminų Mažosios Lietuvos termino nesiūlė vartoti. Taip pagaliau viskas stojosi į savo vietas.

Skaitykite daugiau »

Maža knygelė – didelis paminklas lietuvininkų tarmei

Praėjusią savaitę Šilutę pasiekė naujas dar spaustuvės dažais kvepiantis labai mielas ir tiesiog rankose lipte limpantis „Lietuvininkų tarmių žodynas“. Jį parengė Šilutės rajono savivaldybės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkės Virginija Veiverienė, Loreta Liutkutė ir Žaneta Jokužytė. O dienos šviesą jis išvydo todėl, kad Saugų bendruomenė „Saugų artuma“ parengė ir įgyvendino projektą „Lietuvininkų šnekta: tarmės integravimas į šiandieninę visuomenę“. Projektas buvo finansuotas pateikus paraišką asociacijai  „Lamatos žemė“.

Skaitykite daugiau »

Ar išties Šilutės rajono kultūrai teks daugiau pinigų

Praėjusią savaitę Šilutės rajono savivaldybės tinklalapyje paskelbtas 2014 metų rajono biudžeto projektas. Jis bus 8 milijonais 691 tūkstančiu litų didesnis nei praėjusiais metais. Kol kas pateiktais skaičiais gali džiaugtis ir kultūros įstaigų darbuotojai – jie šiek tiek didesni. Tiesa, ne visų. Be to, tai tik projektas, kuris nuo realybės gali skirtis.    

Skaitykite daugiau »

„Niekas neturi būti palaidotas kaip gyvulys“. III d.

Laidotuvių teisinis reglamentavimas Prūsijoje XVI–XVIII a.

Darius BARASA

Bažnyčių vizitacijų instrukcijos

Bažnyčių nuostatai buvo vienas pagrindinių bažnytinės teisės šaltinių. Bažnytinę teisę papildė ir kartu per tą laikotarpį išryškėjusias Bažnyčios nuostatų spragas taisė atskirai leisti įsakai ir potvarkiai. Prie pastarųjų priskirtinos bažnyčių vizitacijų instrukcijos ir ataskaitos, kurių reikšmės bendroje Prūsijos evangelikų liuteronų bažnyčios vystimosi raidoje sunku neįvertinti. Skaitykite daugiau »