Pokalbis apie kaimynus Žemaičių Naumiestyje, kurių jau nebėra

Žemaičių krašto etnokultūros centro muziejuje gegužės 22–23 d. vyko seminaras „Lietuvininkų ir žydų kultūros pėdsakai Žemaitijos pasienyje“. Jame buvo aptarta, kokį kultūrinį pėdsaką Žemaitijos pasienyje paliko lietuvininkai ir žydai, kurie iki Antrojo pasaulinio karo gyveno gražiame ir jaukiame pasienio Žemaičių Naumiesčio miestelyje. Tai savita ir unikalu, nes kaip tik čia susikirsdamos Mažosios Lietuvos, Žemaitijos bei žydų kultūros formavo savitą ir unikalią kultūrinę aplinką. Jai aptarti bei drauge paieškoti dar likusių jos pėdsakų ir buvo susirinkę mokslininkai, kraštotyrininkai bei dabartiniai šio krašto gyventojai.   Skaitykite daugiau »

Šilainės kalendoriuje – numatomi kultūros renginiai

Pradėdami 2014 metus internetinės „Šilainės sodo“ versijos leidėjai atnaujino ne tik pačią puslapio išvaizdą, bet ir papildė jį interaktyviu kalendoriumi. O jame – numatomi bei planuojami pamario krašto kultūros renginiai. Dabar, po kai kurių techninių patobulinimų, kalendorius tapo dar informatyvesnis. Skaitykite daugiau »

Vėtrungė – kultūrinio kelio pažinties ženklas

Jau antrus metus Šilutės kultūros ir pramogų centras vyko projektą „Vėtrungių kelias“. Nors per tą laiką kiek ir pasikeitė jo pradinis sumanymas, tačiau pagrindinis sumanymas – sujungti regiono kultūrą ir parodyti geriausias jos puses – išlieka. Apie tai, kas numatoma ir visai netrukus prasidės, papasakojo šio projekto vadovė, minėto kultūros ir pramogų centro vadovė Jūratė Pancerova.    Skaitykite daugiau »

Aptartos turizmo ir kultūros sąsajos

Penktadienį Ventėje esančioje „Ventainės“ viloje vyko konferencija „Pajūrio regiono turizmo raida ir įtaka Lietuvos turizmo sektoriui. Siekiamybė ir galimybės“. Ji buvo surengta vykdant projektą „Vėtrungių kelias“, kurį parengė Šilutės kultūros ir pramogų centras ir kuriam pritarė Lietuvos kultūros ministerija. Skaitykite daugiau »

Šilutės apskrities teritorinio administracinio vieneto valdymas 1944–1950 metais. V dalis

Rubenas BUKAVICKAS

Kebli senųjų gyventojų padėtis 

Organizavus masinį krašto apgyvendinimą iš kitų vietų atvykstančiais gyventojais ir, svarbiausia, išaiškinus, kad vietos gyventojai nėra SSRS piliečiai, visi iš vietos gyventojų tarpo atrinkti pirmininkai (pirmiausiai valsčių VK pirmininkai, pavaduotojai ir sekretoriai) buvo pakeisti atvykusiais gyventojais, daugiausia naujakuriais. Skaitykite daugiau »