Pagarbos ženklai Kristijonui Donelaičiui

2014-ieji – Lietuvoje paskelbti jubiliejiniais pagarbos metais prieš 300 metų – 1714 m. sausio 1 dieną – gimusiam Kristijonui Donelaičiui. Būdamas evangelikų liuteronų kunigu Tolminkiemyje ir bendraudamas su parapijiečiais bei besirūpindamas jų sielovada, jis parašė subtilaus grožio ir įtaigumo kūrinį. Pastarasis Liudviko Rėzos pastangomis kone po šimto metų nuo jo kūrėjo gimimo išėjo kaip atskiras kūrinys, pavadintas „Metais“. Taip prasidėjo lietuvių kultūros grožinės literatūros epocha.    

Skaitykite daugiau »

Emalio pleneras – SAGA K. Donelaičiui

Vienuoliktą kartą Kintų Vydūno kultūros centre surengta tarptautinė emalio laboratorija „Pamario ženklais“ šiemet buvo skirta K. Donelaičio jubiliejui. Jos platus ir dvigubas pavadinimas „SAGA Kristijonui Donelaičiui“ leido juvelyrams laisvai interpretuoti Mažosios Lietuvos bei lietuvių literatūros pradininko asmenį ir jo aplinką.

Skaitykite daugiau »

Sustabdytas užmarštin einančio kaimo laikas

Dažnas šilutiškis ar pagėgiškis, paprašytas pasakyti, ką įsivaizduoja išgirdęs žodį Plaškiai, paminės tame kaime esančią bažnyčią. Ir nors šiandien galima kalbėti tik apie didingo ir puošmena kone visame krašte buvusių maldos namų liekanas, tačiau net ir tai – vienas iš įsimintinų bei labiausiai akį traukiančių Plaškių gyvenvietės objektų. Tačiau dar šilta nuo spaustuvės mašinų knygelė „Kaimas rašo savo istoriją. Plaškiai“ atskleidžia, kad šioje gyvenvietėje vyko įdomus ir turiningas Mažosios Lietuvos gyvenimas.    

Skaitykite daugiau »

Plaškių evangelikų – liuteronų bažnyčia

Plaškių bažnytinės bendruomenės įkūrimas

(ištrauka iš naujosios knygos)

Skaitykite daugiau »