Ką valgė senieji krašto gyventojai lietuvininkai?

Daug yra įvairių knygų, kuriuose kulinarines subtilybes išmanantys žmonės dalinasi savo patirtimi bei receptais. Pagėgiškė etnokultūros žinovė Aksavera Mikšienė nesenai išleido panašaus pobūdžio knygą „Lietuvininkų valgiai“. Tačiau, skirtingai nuo naujausius receptus skleidžiančias knygas, šioje priešingai – aprašyti receptai, kokius patiekalus valgė šio krašto žmonės anksčiau. Knygoje užfiksuotas kulinarinis lietuvininkų valgių paveldas.   

Skaitykite daugiau »

Atmintis prabilo Šilutės Hugo Šojaus muziejuje

Spalio 16-ąją, penktadienį, Šilutės Hugo Šojaus dvare vyko Mažosios Lietuvos genocido dienos minėjimas. Tai data – užrašyta kruvinomis raidėmis, paženklinta čia gyvenusių žmonių skausmu ir mirtimi.

Skaitykite daugiau »

Mocviečių tilžietė Marta Augusta Raišukytė, Vydūno bendradarbė

Respublikinė Vydūno draugija Bitėnų kapinaitėse šalia čia 1991 metais sugrįžusio ir Amžino poilsio atgulusio Vydūno, ketina pastatyti kenotafą Martai Raišukytei. Ši Mažosios Lietuvos kultūrininko, švietėjo bei filosofo amžininkė buvo jo darbų įkvepėja bei rėmėja.

Liūdna, kad šiandien 1933 metais mirusios M.Raišukytės palaidojimo vietos surasti negalima. Tad Vydūno draugija ir ėmėsi iniciatyvos, kad toks simbolinis kapas (kenotafas) atsirastų Bitėnų kapinaitėse.

Skaitykite daugiau »

Kelionių įspūdžiai po Ameriką Aušros Paulauskaitės akimis

Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos „Pastogėlės“ galerijoje atidaryta šilutiškės kelionių ir fotografavimo mėgėjos Aušros Paulauskaitės paroda „Laukinė Amerika. Kelionių dienoraščiai“. Joje perteikti įspūdžiai, kuriuos autorė patyrė keliaudama po Jungtines Amerikos valstijas. O šios parodos atidarymo metu buvo galima ne tik pažiūrėti parodą, bet ir išgirsti pasakojimą bei pamatyti keletą video vaizdų iš šių kelionių.       

Skaitykite daugiau »