Jaukiojoje Pagėgių bibliotekoje apsilankius

Pagėgių viešoji biblioteka įsikūrusi naujam gyvenimui 2012 metų pradžioje prikeltame bei atidarytame Kultūros centre. Šiandien jos fondai bei visos patalpos yra ten, kur prieš pastato rekonstrukciją buvo Kultūros namų salė. Dabar tai visiškai nauja ir jauki erdvė bei knygų namai, pilni gyvybės, jėgos, jaukumo bei šilumos.

Arbata prie Donelaičio knygų 

Nors lankytasi čia vieną iš paskutinių rugpjūčio savaičių, kai už lango gamtoje būti viliojo saulė, bibliotekoje šurmuliavo nemažas būrelis jaunimo. Suprantama, dauguma jų sėdėjo prie kompiuterių, tačiau buvo ir tokių, kurie tiesiog jautėsi čia savi, kažką aptarinėjo ar tiesiog bendravo tarpusavyje. Tai galėjo liudyti tik viena – čia smagu ir jauku kaip namuose. Vis dėlto bibliotekoje jaustis atsakingai padėjo Vaikų literatūros skyriaus vedėja Dalė Mačienienė bei Bibliografijos – informacijos skyriaus vedėja Asta Andrulienė. Pastaroji, išlydėjusi svečius į ekskursiją po biblioteką, sutarė su vienu augesniu jaunuoliu, kad šis būtų atsakingas ir prižiūrėtų čia tvarką.

Tačiau tai buvo vėliau, po to, kai prie K. Donelaičios knygomis nukrauto stalo svečias buvo pavaišintas arbata. Čia kartą per savaitę – trečiadieniais – vyksta Donelaičio tekstų skaitymai. Tai viena pagrindinių bibliotekos salių, su fondais, periodinių leidinių skaitykla. Nors ir nėra labai lengva ekonominė padėtis, tačiau čia galima rasti tuos rajoninius laikraščius, kurie turi atskirus puslapius, skirtus gyvenimui Pagėgiuose nušviesti. Yra ir respublikinių  laikraščių bei žurnalų. Bibliotekininkės sakė, kad daug žmonių ateina sužinoti, kas apie šį kraštą rašo. Tai labai populiari paslauga.

Jaukumo šiai didokai patalpai suteikia ant sienos sukabinta paroda: tuo metu buvo eksponuojama Stasio Paškevičiaus iš Vilniaus paroda „Mieli veidai“ ­  didokose fotografijose matyti Respublikoje žinomų kultūros veikėjų portretai.

Tai ne vienintelė paroda: gretimose patalpose Pagėgių meno mokyklos dailės absolventų baigiamųjų darbų paroda. Ant kitos sienos paroda, skirta Pagėgių draugystės dešimtmečiui su Lenkijos Ilavos savivaldybe pažymėti.

Nuotaikingai nuteikia ir ant pagrindinių bibliotekos stiklinių durų esantis eilėraštis.

Kelionė po biblioteką

Nors lyg ir neturėtų labai stebinti pažintis su biblioteka, tačiau kone kiekvienoje patalpoje būta kažko naujo ir stulbinančio. Vaikų skaitykloje puikuosi užrašas „Teritorija be keiksmažodžių“ – tai bibliotekos direktorės Elenos Stankevičienės sumanymas. Ar visada tas užrašas veikia – kitas klausimas, tačiau kad taip prašoma elgtis – turi nemažą didaktinį užtaisą ir verčia pasitempti.

Vienoje iš to kambario kerčių – būrelis visai mažiukų bandė žaisti stalo žaidimus. Tai matyti buvo kiek neįprasta kompiuteriniame amžiuje. Tačiau D. Mačienienė, šios teritorijos šeimininkė, sakė, kad vaikai mėgsta tokius žaidimus.

Vaikams šioje bibliotekoje skiriamas nemažas dėmesys. Ypač nustebino specialus pasakų kambarys „Suopio paunksnė“. Jame pasijunti kaip pasakoje, o žiūrėdamas į burtų šulinį net norą gali sugalvoti: ir jis būtinai išsipildys, jei tai darysi žiūrėdamas į bedugnį iš knygų padarytą šulinį. Pasakišką nuotaiką suteikė ne tik specialus apšvietimas, bet ir paslaptingi garsai. Anot  bibliotekininkių D. Mačienienė ir A. Andrulienė, šioje vietoje galima net gimtadienius švęsti. O visi čia pabuvoję tampa suopio draugais.

Tačiau ne tik vaikams šioje bibliotekoje daug dėmesio skiriama. Yra atskiros patalpos, kuriose kaupiama su šiuo kraštu susijusi literatūra į r leidiniai. Tai Bibliografijos skyrius. Yra ir atskiras muziejus, kuriame ­ senieji krašto leidiniai. Buvo labai įdomu pamatyti ir sovietiniam laikotarpiui priminti skirtą atskirą kampelį. Jame, pasak bibliotekininkių, tie buvę kasdieniai namų apyvokos daiktai, kurie jaunimui gali būti nepažįstami, ar net kelti šypseną. Tai ir telefonas, su sukamu diskeliu, skaitytuvai, kurie buvo naudojami parduotuvėse, stereo plokštelių grotuvas ir kiti daiktai.

Kasdienis darbas

D. Mačienienė ir A. Andrulienė sakė, kad vasaros atostogų metu šiek tiek aprimsta kultūrinis darbas. Šioje bibliotekoje darbuojasi septyni darbuotojai. Dar aštuoni dirba Pagėgių bibliotekos filialuose.

Be įprasto bibliotekinio darbo yra rengiami įvairūs renginiai: susitikimai, pokalbiai, organizuojamos literatų šventės. Visa tai jau seniai tapo Pagėgių kultūros savastimi – biblioteka yra pripažintas ir mielas kultūros židinys.

Foto 019+Biblioteka_09-02-2+Biblioteka-1+Foto 051+Foto 028+Foto 053+     Foto 036+