Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 sausio 16 d. Nr. 1 (24)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
 

Prieš metus, 2006 sausio 17 d., Šilutės laikraštyje "Šilokarčema" pasirodė priedas "Šilainės sodas".

Šiandien ne vienas pirmą kartą patenka į tik ką gimusį naująjį interneto puslapį silaine.lt. Norėdamas paaiškinti jo pasirodymą ketinau parašyti įžangą internautams, tačiau peržiūrėjęs pereitų metų archyvą supratau, kad tam puikiai tiks prieš metus pasirodžiusi "Šilainės sodo" įžanga. Todėl ją kiek patikslinęs ir pateikiu šios svetainės skaitytojams.    
 

 
                                                                  Redaktorius ir silaine.lt bendradarbiai  
     
  Mielas skaitytojau,  
 

pieš Jus pirmas Pamario krašto kultūros ženklams skirtas laikraščio priedo "Šilainės sodas" numeris. Tai ilgai brandinta ir puoselėta mintis, kuri gimė labai senai. Šiandien ji pradeda įgauti medžiaginį pavidalą.  

2003 metais pradėjęs eiti istorijai skirtas puslapis "Šilainė" parodė, kad labai svarbu yra krašto praeitis, tačiau ne mažiau yra būtina atspindėti įvairius šiandienos kultūros procesus. Jie šalia labai spartaus gyvenimo tempo ne visada yra pastebimi ar suvokiami. Todėl priedu "Šilainės sodas" tikimasi Jūsų, gerbiami skaitytojai, žvilgsnį koncentruoti į šalia mūsų kasdieniame gyvenime esančius kultūros ženklus. Ir nebūtinai jie yra oficialūs ir kultūros žodžiu įvardijami. Jie gali būti gražus miesto kampelio sutvarkymas, meiliai ištartas žodis ar žmogui parodyta pagarba. Tai labai svaru ir reikalinga, nes šiandieniniame gyvenime labai dažnai į pirmą vietą stojasi kvailumas, baimė ir nepagarba aplinkai. Todėl ir siekiame šitai kompensuoti.  

Savo mintims reikšti parinkome atskirą priedą. Juo norėta atskirti kasdienybės (kartais ir būtinos) atspindžius savo laikraštyje nuo to, kas, mūsų manymu, yra šiek tiek pakiliau. Jam davėme "Šilainės sodo" vardą. Tai lyg ir tąsa prieš keletą metų pradėtam darbui, kuriuo stengiamės parodyti sudėtingą mūsų krašto praeitį. Puslapis, įsiliejęs į didelį ir gražų sodą ir toliau pasakos apie šių vietų istoriją, analizuos įvykių ir reiškinių priežastis bei pasekmes. Pasiskolinome žodį "šilainė", nes jis tapo žinomas ir laukiamas. Šiandien tai jau ne tik šilainė, bet visas sodas. Jame yra įvairių "augalų ir ne tik medžių ar krūmų". Senais laikais į sodą žmonės eidavo pailsėti, pasigrožėti juo. Rudenį jame būdavo raškomi įvairūs vaisiai. Jis jame esantiems žmonėms teikia palaimą ir ramybę. Jos linkime čia apsilankantiems ir matantiems čia puoselėjamus augalus – kultūros ženklus.

"Šilainės sode" kreipsime dėmesį ne tik į esamus ženklus, bet ir į jų atsiradimą, puoselėjimą bei ugdymą. Labai norėtumėme, kad šis priedas taptų reikalingas jaunuomenei. Norėtumėm pakviesti bendradarbiauti moksleivius ir jų mokytojus. Savo puslapiuose pasakosime ne tik apie jų gyvenimą, bet kviesime dalyvauti ir būsimuose kūrybiniuose išbandymuose. Netrukus paskelbsime apie juos.  

Nemažai dėmesio skirsime ir gimtajai kalbai. Labai dažnai tenka sutikti su mintimi, kad ji keičias ir, labai gaila, bet prastėja. Todėl matome čia vieną ir savo darbo tikslų ir uždavinių.

Tikimės, kad du kartus per mėnesį savo skaitytojus lankysiantis "Šilainės sodas" bus reikalingas ir laukiamas. Labai norėtumėme, kad ir skaitytojai atsilieptų į jame pateiktas publikacijas. Laukiame ir pasiūlymų: ne viską pastebime patys. Ne visur spėjame, todėl kviečiame bendradarbiauti, patarti. Visas pastabas ir pasiūlymus mielai išklausysime. Labai norime abipusio pilnaverčio bendradarbiavimo. 

Sveikiname su "Šilainės sodo" gimimu. Mes pradedam.  

Laikraščio "Šilokarčema" kolektyvas bei "Šilainės sodo" augintojai, kūrėjai ir puoselėtojai.

 
 

 

 
             Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.