Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 gegužės 15d. Nr. 9 (32)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Kaip kalba mūsų politikai?

 
 

 

 
 

Loreta MCIVOR

Politikams itin svarbu yra mokėti įtaigiai ir išraiškingai kalbėti - tyliai ir neiškalbingai sakoma kalba, greičiausiai, daugelio nesužavės ir nepatrauks. O kai ta kalba dar ir netaisyklinga... Tad šįkart nusprendėme pažiūrėti, kaip taisyklingai kalba mūsų politikai.

Dažniausiai politikų kalbų galima pasiklausyti žinių laidose. Tiesa, pastebėjome ir tai, kad tos kalbos tebūna vieno ar trijų sakinių ilgumo ir tie patys vaizdeliai yra naudojami beveik visų net ir skirtingais kanalais rodomų žinių laidų metu. Tad atrodo, kad klaidų neturėtų būti itin daug, bet...

Tenka ir vėl priminti, kad prieveiksmis aplamai yra padarytas iš būdvardžio aplamas, kuris reiškia "paviršutiniškas, neapdairus, žioplas". Todėl sakydami, kad "komisija dirba aplamai", iš tikrųjų pasakome - "komisija dirba paviršutiniškai". Jeigu norime ką nors apibendrinti, geriau vartokime žodį apskritai, kurio antroji reikšmė yra "bendrais bruožais".

Žodžių junginys tame tarpe gali reikšti tik konkrečią vietą - "tame tarpe (t.y., tarp spintos ir lovos) pamečiau sagą". Šis junginys nevartotinas abstrakčia verstine reikšme, kai nusakomas įskaičiavimas į ką nors. Pavyzdžiui, "rajono moksleiviai, tame tarpe (reikėtų sakyti - tarp jų), ir Vėtrungės gimnazistai dalyvavo bendrame projekte".

Reikėtų atprasti vartoti ir tokius junginius kaip kažkur tai, kažkas tai, kažkoks tai ir panš. Tai neteiktini rusų kalbos vertiniai. Šiuose junginiuose žodelis tai yra netaisyklingai prišlietas prie nežymimųjų įvardžių ir iš jų padarytų prieveiksmių. Todėl reikia sakyti ne "kažkur tai pasidėjau knygą", o "kažkur padėjau knygą", ne "kažkas tai beldžia į duris", o "kažkas beldžia į duris".

Na, o šį kartą "geriausia" klaida tapo vieno politiko, kalbėjusio apie gyventojų mokamas įmokas už būstą, frazė - "vykdomi paties gyventojo įdėjimai"... Panašu, kad tobulėti dar yra kur.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.