Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 liepos 10d. Nr. 13 (36)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
 

Nida - miestas ieškantiems ramybės

 
 

 

 
 

Dovydas PANCEROVAS

Saulėtą birželio rytą iš Šilutės pajudėjo mikroautobusas, vežantis į Nidą - vieną projekto "Pajūriais pamariais 2007" miestų-dalyvių. Šilutės muziejaus ir mokyklų darbuotojai, restauratoriai, "Šilokarčemos" atstovas lankėsi Neringos centro muziejuose, evangelikų bažnytėlėje, apžiūrėjo išlikusius senuosius krikštus, klausėsi folkloro ansamblio "Giedružė".

Projektą "Pajūriais pamariais" jau 3 metus rengia Šilutės muziejus ir Nidos Tomo Mano kultūros centras. Šias metais programoje buvo pasikeitimų - vietoje iš projekto pasitraukusio Palangos Gintaro muziejaus, prisijungė Gargždai.

Žvejo sodyboje - rankomis malta kava

Vos įžengus į Nidos miesto centrą, stebina pajūrio kurortams nebūdinga ramybė. Neringos "sostinėje" gyvenimas teka lėtai ir tyliai, tik kur ne kur pravažiavę automobiliai laikinai sudrumsčia tykius vandenis. Pirmoji delegacijos iš Šilutės stotelė - miesto centre įsikūrusi etnografinė žvejo sodyba. Tarp lauko kavinių stūksantis muziejus, jau ankstų rytą buvo pasiruošęs sutikti svečius. Sodybą sudaro dviejų pastatų kompleksas - gyvenamasis namas ir ūkinis pastatas. Abi trobos nudažytos tradicinėmis Neringos krašto spalvomis - korpusas rudas, o stogas dažytas mėlynai. Vos įžengus pro vartelius, dešinėje, lankytojus pasitinka dvi senos Nidos žvejų valtys. Pro kažkur paslėptą garsiakalbį plaukia senųjų pamario žvejų dainos ir giesmės. Sodybos kiemelyje svečių laukia nuotraukų paroda. Istoriniuose kadruose įamžinti Nidos žvejai, dėvintys tradicinius šio krašto drabužius, bespalvė fotoaparato akis fiksuoja žvejų buitį, žvejybos akimirkas, ne žvejybos sezono kasdienybę. Greta fotografijų parodos išrikiuota keletas muziejaus eksponatų. Senovinėje geldelėje mirksta žvejo marškiniai bei skalbimo lenta, o šalia nukritę amžiaus senumo muilo gabalėliai. Sodybos kiemelyje pakvimpa kava - muziejaus darbuotojai mala kavos pupeles XX a. pradžios kavos aparatu. Šitokia, autentika kvepiančia kava, vaišinami ir muziejaus svečiai. Prie šilto gėrimo - tradicinis Neringos pyragas.

Muziejaus darbuotojai, delegaciją iš Šilutės vedasi į gyvenamąjį pastatą. Čia surinkta didžioji etnografinės sodybos eksponatų dalis. Kambariai, virtuvė, miegamasis sutvarkyti taip, kaip gyveno žvejai XIX a. pab. - XX a. pradžioje. Be abejo, čia svečiai gali įsigyti ir muziejaus suvenyrų.

Gintaro galerija įspūdingesnė už Palangos muziejų?

Palikę kava kvepiantį kiemą, Šilutės atstovai patraukė į kitą miesto galą, pakeliui aplankydami keletą muziejų. Pirmasis jų - Nidos Gintaro galerija. Nedidelėje trobelėje įsikūrusi jauki gintaro dirbinių ekspozicija. Lankytojai čia pamatys daugybę žiedų, apyrankių, pakabuku, medalionų, auskarų ir kitų aksesuarų, pagamintų iš gintaro. Šalia šių meno dirbinių puikuojasi dvi šachmatų lentos darytos iš gintaro. Pritrenkia didžiulių gintarinių laivų grožis. Laivai spalvoti - daryti iš skirtingų gintaro rūšių. Gidė pasakoja, kad žemėje randamos 7 gintaro rūšys, o jų spalva priklauso nuo aplinkos poveikio. Siaurame galerijos kiemelyje stūkso keletas didelių instaliacijų, kuriose po milžiniškais padidinimo stiklais ilsisi inkliuzai. Muziejaus darbuotojos pasiūlo vieną "gintarinę atrakciją", tačiau, apie ją nepasakosime. Atvykę į Nidos Gintaro galeriją, paprašykite darbuotojų "Gintaro energijos mašinos" ir sužinosite patys… Išeinant iš galerijos kažkas iš šilutiškių grupės pastebi - čia įspūdingiau, nei Palangos Gintaro muziejuje. Beje, Gintaro galerijoje visi dirbiniai yra parduodami.

Krikštai ir varnų medžioklės tradicijos

Žengdami Nidos gatvelėmis šilutiškiai aplankė miesto evangelikų bažnytėlę. Šalia esančiose kapinaitėse keliasdešimt senovinių krikštų - mediniai evangelikų kryžiai. Įdomu tai, kad krikštai buvo statomi kojūgalyje, esą Paskutiniojo teismo dieną numirėliui lengviau bus prisikelti įsikibus į medinį kryžių. Kapinaitėse galima rasti ir unikalių senųjų krikštų, ir šiais laikais padirbtų.

Visai greta evangelikų kapinių - tautodailininko Eduardo Jonušo studija. Čia galima pasigrožėto unikaliais darbais. Kitoje gatvės pusėje aptinkame dar vieną galeriją. Neringos istorijos muziejuje "Pajūriais pamariais 2007" dienomis buvo eksponuojami senieji krikštai. Taip pat svečiai gali susipažinti ir su įspūdingai parengta Neringos žvejybos ekspozicija. Tradiciniais žvejo drabužiais aprengti manekenai laiko milžiniškus žvejybos tinklus, vidury salės išdėlioti senųjų žvejų laivų modeliai tempiantys tinklus. Bene įdomiausia parodos dalis - varnų gaudymas. Iš pateiktų autentiškų nuotraukų sužinome, kad varnų medžiotojas pagavęs laimikį nukasdavo (kad nepabėgtų) varnai galvą…

Nida - miestas ieškantiems ramybės

Dienai įpusėjus, ekskursijos dalyviai aplanko Neringos savivaldybės Viktoro Miliūno viešąją biblioteką, kur eksponuojamos knygos su autorių parašais. Didžioji kolekcijos dalis - "Poezijos pavasarių" dalyvių darbai su autografais.

Apžiūrėjus bibliotekos eksponatus, Šilutės grupelė išsiskirstė. Vieni patraukė į plačiai turistų lankomą Tomo Mano trobelę, kiti nusprendė apžiūrėti Nidą. Bevaikštant po miestelį pastebi dėmesį, kad čia nėra didelių blokinių daugiabučių pastatų, o visi senieji statiniai pasidabinę tradicinėm Neringos spalvomis - ruda ir mėlyna.

Vakare, po folkloro ansamblio "Giedružė" koncerto, važiuojant namo, Šilutės grupė padarė išvadą - Nidoje nėra ką veikti tiems, kurie ieško pramogų ir pajūryje nori linksmai pašėlti. O čia prieglobstį ras visi ieškantys tylos ir ramybės.

 
 

 

 
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.