Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2007 spalio 9d. Nr. 19 (42)

 


Pradžia Kalbos kertelė Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Keletas Romo Bernoto minčių apie gyvenimą  
     
 

Loreta MCIVOR

Romas Bernotas turbūt geriausiai yra žinomas kaip bėgikas. Jis daugelio Šilutės bėgimo rekordų savininkas, bėgimo Ventė-Kintai, bėgimo „Aplink Baltijos jūrą“ (bei šimtų kitų renginių) organizatorius, tarptautinių maratonų dalyvis ir daugelio Lietuvos čempionų treneris. Mėgiamiausias užsiėmimas po sporto jam yra rašymas. O neseniai eilėraščius rašęs visą gyvenimą sportininkas sulaukė napaprastos staigmenos - draugai nieko jam nežinant išleido jo eilėraščių-dainų knygą „Jaunystės brydė“. Būtent ši knyga bus pristatyta spalio 9 - 13 d. vykstančio literatūros rudens „Prisijaukinkim žodį, paukštį, debesį...“ metu.

Ir nors gimė Romas Tauragėje, o didesnę gyvenimo dalį praleido Vilniuje, Šilutės kraštas jį traukia kaip magnetas. Saugose baigęs mokyklą ten jis išgyveno ir visus svarbiausius ir didžiausius įspūdžius palikusius gyvenimo įvykius - šiame krašte jis pasiekė savo pirmąjį rekordą, čia buvo pirmąkart išspausdintas jo eilėraštis, čia Romas pirmąkart įsimylėjo.

Todėl ir dabar Romas dažnai čia lankosi, organizuoja renginius ir juose dalyvauja. Nes, kaip jis pats sako, jaučia nepaprastą norą atsidėkoti šiai žemei ir jos žmonėms.

Apie literatūrą. Romas rašyti pradėjo gana anksti. Jo eilėraščiai būdavo spausdinami vietiniuose laikraščiuose. Be tėvų užaugęs Romas tikėjosi, kad taip suras savo tėvus. Tik vėliau suprato, kad vietinių laikraščių kituose rajonuose niekas neskaito.

Apie studijas. R.Bernotas jau buvo kelių Šilutės raj. rekordų savininkas. Buvo ką tik laimėjęs bėgimo Šilutė-Rusnė taurę. Iškart po to mokytoja jį pakviečia atsakinėti, o jis vėl nemoka pamokos. Mokytoja tada Romui parašė tris dvejetus. O Romas prisiekė savo draugams, kad niekada nestudijuos literatūros.

Apie sportą. Dalyvaudamas Tarybų sąjungos pirmenybėse bėgdamas Romas apako. Tačiau ir toliau bėgo. Visai prieš finišą Romas griuvo ir vis dėlto sugebėjo laimėti sidabro medalį. Valios ir ryžto jam niekada netrūko.

Apie muziką. Groti pianinu Romas išmoko paslapčia. Prieš išeidamas iš mokyklos klasės, kurioje stovėjo pianinas, langą palikdavo neuždarytą. Vakare per tą langą įlipdavo į vidų ir mokindavosi groti. Galiausiai vieną vakarą jaunąjį muzikantą užtiko valytoja. Tačiau moteris nesupyko ir leido jam tęsti savo studijas.

Apie elektrą. Romas vienu metu dirbo elektriku. Jam ir bendradarbiams buvo liepta įvesti elektrą Šturmų uostelyje. Kadangi kolegos nusprendė išgerti, darbą buvo pavesta atlikti Romui. Jam užlipus į stulpą su laidu dantyse, kažkas įjungė srovę...Romas krito tiesiai ant žemės ir iš to šoko nubėgo iki pat Kintų. Vėliau tai inspiravo Ventės-Kintų bėgimą.

Apie vertybes. Romas tiki, kad jo darbas su vaikais duos gerų rezultatų. Neseniai vienas antrokėlis, gavęs medalį, salės visuryje atsiklaupė ir jį pabučiavo. Norisi tikėtis, kad tas vaikas niekada neužpuls naktį skersgatvyje kito žmogaus ir užaugs doras ir geras.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                            "Šilainės sodas"  ©  2007 m.