Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 kovo 28d. Nr. 7 (55)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

     
  Paprastėjam ar prastėjam?  
 
Turėdami kasdien daugybę darbų ir veiklos dažnai tiesiog neturime laiko ramiai ir neskubant pažiūrėti į dangų ar pastebėti kasdien vis labiau žaliuojančios gamtos. Gyvenimas mus verčia tapti "greito gyvenimo vartotojais". Toks laikas atėjo. Net ir informaciją iš įvairių šaltinių gauname jau "suvirškintą", turinčią ir vertinimus bei išsakančią kažkieno nuomonę. Praktiškai išnyko (ar baigia išnykti) analitiniai straipsniai. Labai retai išsakomos nuomonės, keliami klausimai.

Norisi pasidalinti savo pastebėjimais apie kitus - kultūrinius reiškinius, kurie pamažu praranda savo patrauklumą ir tikrumą.

Turime ir unikalių, ir tradicinių reiškinių. Turbūt ne vienas pastebėjome, kad tiems žmonėms, kurie bando kultūrinius įvykius sekti ir juose dalyvauti, vis mažiau kyla noras eiti iš namų, kuriuose dažnai yra stiprus konkurentas televizija, internetas, o pagaliau ir namų aplinka bei susikurta dvasia, dar vis skaitomos knygos. Tiesiog dažnai patekęs į kokį renginį tiesiog pajunti, kad jis surengtas ar organizuotas todėl, jog yra toks planas ir privalu jį vykdyti. Ėmė trūkti tikrumo ir nuoširdumo. Žinoma, planas tam ir sudaromas, kad būtų aiškiau ir paprasčiau planuoti savo laiką. Tačiau tas paprastumas dažnai virsta į prastumą. Šiuos darbus darantys žmonės greičiausiai pasakytų, kad labai sunku rasti vis kitokių formų ir jas pasiekti. Su tuo reikia sutikti, tačiau tai, kas pradėjo vykti ir jau keletą metų rengiama, leidžia galvoti, jog lygis krenta, o skonis prastėja (žinoma, ne visų ir visko). Neliko intrigos, paslapties ar dar kažkokių sunkiai nusakomų dalykų, kas žmonių sambūrius padarytų patraukliais.

Kažkada buvo pasakyta, kad "kiekviena virėja gali valdyti valstybę". Šiandien tai ir matome. Nesižvalgydami kur nors toliau galime sau pasakyti, kad dažnoje srityje taip yra. Nebeliko profesionalų, savo reikalus žinančiųjų ir išmanančiųjų. Kažkodėl ima atrodyti, kad svarbiausia tapo pritraukti kuo daugiau žmonių. Ir visai nesvarbu, kad jie čia atėjo, nes jų mažasis sūnelis ar dukrelė jau išmoko dainuoti ir tai - jo pirmasis viešas pasirodymas. Žmonių yra daug, o tikrumo nėra. Šis pavyzdys - tik iliustracija. O jų galima parinkti ir kitoms įstaigoms.

Labai norėtųsi, kad atėję žmonės ne tik patirtų puikių įspūdžių, bet ir pasigėrėtų puikiu atlikėjų meistriškumu, o pats renginys būtų profesionaliai ir išmintingai surengtas.
Sodo sargas
 
 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.