Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 rugpjūčio 5d. Nr. 15 (63)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Martyno Jankaus keliais Bitėnuose  
 
Loreta MCIVOR

Kieme ratu sustojęs šaulių moterų būrys repetuoja šokius ir dainas, netoliese naujienas aptaria spaustuvininkai, keliu pareina gamta pasigrožėję mokytojai, vaikai apsupa Martyną Jankų ir sustoja fotografijai, o virš galvų suka gandrai... Šių, praeityje pas žymųjį spaustuvininką vykusių susiėjimų, dvasią pajuto visi, šeštadienį, rugpjūčio antrą dieną, susirinkę Sueigoje pas Martyną Jankų Bitėnuose paminėti 150-ųjų Mažosios Lietuvos patriarcho gimimo metinių.



Bitėnai ir M.Jankus - įkvėpimo šaltiniai

Krašto žmonių sueigos idėja spaustuvininkų Meka vadinamuose Bitėnuose buvo atgaivinta 2003 metais. Sumanymas sueiga garsinti unikalų Rambyno - Bitėnų gamtinį, istorinį ansamblį sulaukė didelio pasisekimo ir sueiga tapo tradiciniu renginiu, sutraukiančiu daugybę krašto žmonių.

Pirmosios sueigos metu buvo atidarytas unikalus Mažosios Lietuvos paveikslų sodas. Tai vienintelė Lietuvoje ištisus metus veikianti galerija po atviru dangumi, kurioje eksponuojami žymiausių šalies dailininkų darbai. Pirmieji darbus Mažosios Lietuvos paveikslų sodui paliko dailininkai vilniečiai Laisvydė Šalčiūtė, Audrius Gražys, Kęstutis Grigaliūnas, Linas Liandzbergis ir klaipėdietis Danas Andriulionis. Šiemet kasmetiniame dailininkų plenere pagal temą "Bitėnų brydės" kūrė menininkai iš Kauno - būtent Kaune paskutiniuosius kelerius metus Lietuvoje gyveno M.Jankus. Įkvėpti įspūdingos Bitėnų ir Rambyno kalno aplinkos dailininkai šventinio renginio metu pristatė savo darbus. Rolandas Karalius nutapė darbą, pavadintą "Slinktys". Jovita Aukštikalnytė sodui paliko du darbus: vienas - "Panemunių fonas", o kitas buvo pakabintas ant senosios daržinės - jį pabaigs gamta. Violeta Juodzevičienė nutapė darbą "Dovana", Eugenijus Nalivaika - "Akmuo ant akmens", Aleksas Andriuškevičius savo darbą pavadino "Dvi saulės". Mažosios Lietuvos paveikslų sodas savo turtingą paveikslų kolekciją papildė dar šešiais naujais darbais.

Šis dailininkų pleneras buvo ne vienintelis. Tris dienas vyko ir jaunųjų dailininkų - mokinių pleneras, kurį organizavo K.Komskio labdaros ir paramos fondas. Plenere dalyvavo būrys mokinių iš Šilutės miesto, rajono ir Pagėgių. Jų vadovėmis buvo mokytojos Kristina Blankaitė (Šilutė) ir Lina Ambarcumian (Pagėgiai). Vilkyškiuose gyvenę mokiniai susipažino su M.Jankaus asmenybe, aplankė Rambyno kalną, pabendravo su dailininkais, sužinojo daugiau ir apie pačius Vilkyškius. Plenere dalyvavusios šilutiškės Vladislava Bilienskaja ir Justina Daugalaitė pasakojo apie nepaprastus įspūdžius, patirtus gamtos ir ramybės apsuptyje. Ne veltui vaikų darbų ekspozicija sulaukė gausių ją apžiūrėjusių žmonių pagyrų. Darbų paroda visus ateinančius metus keliaus po Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės mokyklas.

Renginio metu buvo apdovanota ir daugiau kuriančių vaikų. Pagėgių savivaldybės mokyklų lietuvių kalbos ir dailės mokytojų iniciatyva buvo surengtas dailės ir literatūros darbų, skirtų M.Jankaus 150-osioms gimimo metinėms, konkursas. Sueigos metu Pagėgių savivaldybės Švietimo skyriaus specialistas Gediminas Kačiulis ir Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazijos direktorius Vaclovas Navickas įteikė raštus ir dovanas mokytojams ir mokiniams. Taip pat buvo pristatytas leidinys, kuriame sugulė vaikų piešiniai, rašiniai ir eilėraščiai. Tarp jų yra ir vienos iš M.Jankaus muziejaus įkūrėjų Birutės Žemgulienės anūko rašinys.

Taip pat buvo pristatyta fotomenininko ir keliautojo Raimondo Puišio paroda. Joje eksponuotos nuotraukos, darytos Sankt Peterburge ir Nidoje.

M.Jankus - nuotraukose ir knygose

Sueiga pas Martyną Jankų Bitėnuose - tai ne tik dailės ir muzikos renginys. Sueigos metu gražia tradicija yra tapęs M.Jankaus ir jo bendražygio Vydūno kapaviečių pagerbimas. Ne vienerius metus organizuojamos ir konferencijos. Šių metų konferenciją pranešimu "Martynas Jankus ir jo laikmetis" pradėjo dr. Silva Pocytė. Ji padėjo susirinkusiems suprasti, kokiu laikotarpiu gyeno M.Jankus - tais pačiais metais gimė ir Vincas Kudirka, Motiejus Valančius pradėjo skelbti blaivybę. Atskleidė dr. S.Pocytė priežastis, kurios lėmė ir paskatino M.Jankaus gyvenimo tikslų pasirinkimą, priminė pagrindinius spaustuvininko nuopelnus ir biografijos faktus.

Konferencijoms dalyviams, kuriuos tarp pranešimų žavėjo arfininkės Danguolės Martusevičienės melodijos ir dainininkės Giedrės Zeicaitės dainos, taip pat buvo pristatyta fotografijų paroda "Martynas Jankus - vardan vienos Lietuvos". Ją pristačiusi M.Jankaus muziejaus direktorė Liuda Burzdžiuvienė pateikė nemažai dar niekur prieš tai nepublikuotų nuotraukų. Jose M.Jankus buvo įamžintas su kolegomis spaustuvininkais, irkluojantis baidare, sakantis kalbas, kartu su šeimos nariais, su Jonu Šliūpu ir daugybe kitų pačių žymiausių to meto žmonių. Susirinkusieji pamatė ir Adomo Brako kelionės į Ameriką metu tapytą M.Jankaus portretą, kuris buvo visai neseniai surastas archyvuose. Akivaizdu, kad Mažosios Lietuvos patriarchu tituluojamas M.Jankus buvo savo krašto simbolis ir įžymybė.

Itin įdomią istoriją papasakojo vienas M.Jankaus muziejaus įkūrėjų pr. Domas Kaunas - beje, konferencijos dalyviai išgirdo ją vieni pirmųjų. Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną D.Kaunas sulaukė telefono skambučio. Skambinęs žmogus papasakojo, kad buvo pakviestas į talką daryti remonto viename name Kaune ir šalia kamino rado pluoštus laiškų ir atvirlaiškių, adresuotų M.Jankui. Vairuotoju dirbantis vyriškis popierių neišmetė. Jo dukros išsiaiškino, kas yra M.Jankus ir taip susisiekė su D.Kaunu. Profesorius pasakojo, kad daugumos laiškų būklė tragiška, bet ši "Aušros" laikų medžiaga neįkainojama. Laiškų suradimu istorija nesibaigė. Vis dar neaišku, kaip tie laiškai atsirado būtent tame name - versijų yra daug ir galbūt tikroji niekada ir nebus surasta.

Konferencijos metu buvo pristatyta knyga "Senojo Rambyno vaidila". Prieš trejus metus buvo išleista knygelė "Senasis Rambynas ir jo vaidila". Ji buvo skirta susipažinti su M.Jankumi ir jo gimtosiomis vietomis. Šiemet knygelė buvo papildyta ir išleista dar kartą. Joje plačiau buvo atskleista M.Jankaus asmenybė - Mažosios Lietuvos patriarchas buvo ir politikas, ir visuomenininkas, ir spaustuvininkas. Knygoje taip pat išspausdinta daug niekur prieš tai nepublikuotų fotografijų, papuošimams panaudota daug M.Jankaus spaustuvės graviūrų. Knygą pristačiusios K.Toleikienė, Nepriklausomo Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės laikraščio "Šilokarčema" redaktorė, ir L.Mcivor, šio laikraščio korespondentė, sakė, kad knyga turėtų būti patraukli visiems: ir mokiniams, ir krašto mylėtojams, ir turistams. Mokytojas Anatolijus Žibaitis, vienas iš knygos tekstų autorių, ne tik pasidžiaugė prisidėjęs prie knygos išleidimo, bet ir parodė nuotrauką, kurioje su M.Jankumi ir kolegomis mokytojais yra įsiamžinęs ir jo tėvelis. O S.Sodonis, taip pat knygos tekstų autorius, palinkėjo, kad ši knygelė taptų paskata atsirasti rimtai studijai apie vieną žymiausių Mažosios Lietuvos žmonių - juk M.Jankaus gyvenimas vertas tikrai gero ir įdomaus romano. Ne veltui leidybos grupės "Druka", kuri išleido knygą "Senojo Rammbyno vaidila", pardavimo vadovė Šarūnė Petruškevičienė juokavo, kad išklausiusi konferenciją suprato, jog kitiems metams jų leidykla galėtų turėti bent tris naujus projektus.

Muzikos garsų kerai

Vakare prasidėjusio šventinio renginio pradžią žymėjo aktorės Virginijos Kochanskytės skaitomi tekstai, visų giedamas Mažosios Lietuvos himnas "Lietuvininkais esame mes gimę" ir virš galvų sukantys ratus gandrai. Į sceną taip pat buvo įnešta Amžinoji Rambyno kalno knyga, kurioje pasirašė dailininkų plenere dalyvavę menininkai. Šventinį žodį tarė Pagėgių savivaldybės meras Kęstas Komskis, Tauragės apskrities viršininko pavaduotojas Sigitas Baciuška, Vydūno draugijos pirmininkas Vaclovas Bagdonavičius, nepriklausomo Šilutės rajono ir Pagėgių savivaldybės laikraščio "Šilokarčema" redaktorė K.Toleikienė, Rusijos Generalinio konsulato Klaipėdoje vicekonsulas Anatolij Muzyčenko. Visi kalbėjusieji džiaugėsi dėl nenykstančio, o vis garsėjančio M.Jankaus ir jo gimtųjų vietų atminimo.

Vakaro kulminacija tapo garbingam M.Jankaus jubiliejui skirtas koncertas. Koncertavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras ir solistai, Mažosios Lietuvos simfoninis orkestras. Dirigavo Stasys Domarkas. Gražiausias arijas iš Vytauto Klovos operos "Pilėnai", Balio Dvariono operos "Dalia", Džiuzepės Verdžio operos "Traviata" ir kitas atliko solistai Eduardas Kaniava, Deivydas Norvilas, Nida Grigalavičiūtė, Dalia Kužmarskytė ir kiti. Koncerto sužavėti klausytojai liko ir pabaigoje prasidėjus lietui.

Galiausiai visi buvo pakviesti į bičiulišką pavakarojimą M.Jankaus muziejaus kieme. Smuiku ir pianinu grojant KU Menų fakulteto magistrantėms Rimai Tamošiūnaitei ir Silvijai Mockutei, susirinkusieji dalinosi įspūdžiais, prisiminimais. Turbūt kiekvienas pajuto ypatingą krašto dvasią, dėl kurios, D.Kauno žodžiais, Bitėnai yra vieta, kurios žmonės nepravažiuoja - jie būtinai užsuka ir užsuks.

 
     
     Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.