Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 spalio 28d. Nr. 20 (68)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
     
  Aukščiausio išsilavinimo specialistai - Airijai kelti

Šiandien "Šilainės sode" pristatome vieną kūrybingiausių ir aktyviausių Šilutės rajono kultūros darbuotojų Marytę Eugeniją Matevičienę. Apie ją ir jos kūrybinį bei veiklos kelią yra visas straipsnis. Šiomis pastabomis tiesiog norisi atkreipti dėmesį į vieną su jos šeima, o tuo pačiu ir su visa mūsų šalimi susijusį aspektą - jos sūnūs dvyniai Tomas ir Romas, būdami puikūs muzikantai birbynininkai, turintys aukščiausią magistrinį šio instrumento išsilavinimą, negalėdami pragyventi iš savo sugebėjimų bei įgytų žinių - dirba Airijoje. Ir ne muzikantais, o paprasčiausiais statybininkais.

Po beveik dvidešimties savarankiškos valstybės gyvenimo metų atėjome prie to, kad išsilavinę ir kūrybingi žmonės mūsuose nėra nei reikalingi, nei vertinami. Vaikinai, puikiai įvaldę šį senovinį instrumentą, buvo priversti išvykti iš Lietuvos, kad galėtų bent pakenčiamai pradėti savarankišką gyvenimą. Čia niekas negalėjo pasiūlyti jų įgytai kvalifikacijai atitinkančio atlygio.

Pradėjus gyventi, rinkos sąlygomis šiandien iš savo veiklos gali pragyventi tik populiariąją muziką (o dažnai tik primityvią) atliekantys muzikantai. Labai gaila, bet kultūrą taip pat "paleidus" į rinką užplūdo labai primityvios pramogos, muzika, įvairūs realybės šou, kur pirmoje vietoje - instinktai bei pataikavimas neišrankiam skoniui. Gal tai gabių prodiuserių, šių renginių bei rengėjų ar sumanytojų sugebėjimas užsidirbti? Gal ir gali tai gyvuoti, tačiau norisi paklausti, o kur kitokių šou sumanytojai. Kur tokie masiniai ir populiariai pateikiami renginiai, kurie ne pataikautų publikai, o verstų mąstyti, atvertų kūrybines žmonių galias. Tai, žinoma, yra ir sugebėjimo bei noro reikalas. Tačiau valstybė tam ir egzistuoja, kad kai kuriuos procesus ar reiškinius skatintų. Profesionalioms bei amžių patvirtintoms kultūros vertybėms tai reikalinga kaip valstybės savastis. Gal ir nevažiuotų į užsienį profesionalai muzikantai uždarbiauti, jei valstybė šiek tiek daugiau rūpintųsi savo pamatiniais dalykais.

Prasidėjus pasaulinei krizei, jau ne vienas išvykęs uždarbiauti grįžo iš tolimų kraštų. Puiki proga valstybei burti gabius ir veiklius žmones. O pabaigai norėtųsi pastebėti, kad mūsų minėti birbynininkai Tomas ir Romas kol kas dar darbo Airijos statybose turi. Turbūt todėl, kad išsilavinęs ir atsakingas žmogus užsienyje yra vertinamas, nežiūrint į tai, kokį darbą jis dirba. O gal mes kai ko nematome?
 
     
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.