Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2008 spalio 28d. Nr. 20 (68)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
  Kintuose lankėsi "Viduramžių pasiuntiniai"  
 
Saulius SODONIS

Penktadienį Kintuose vyko neįprastas renginys - čia Viduramžių riterių kovas surengė Trakų pilies brolija "Viduramžių pasiuntiniai". Juos čia pakvietė ir šviečiamąją pamoką vietos moksleiviams surengė Šilutės F.Bajoraičio bibliotekos Kintų skyriaus bibliotekininkė Roma Mačiulaitienė.

"Viduramžių pasiuntiniai" - prieš ketverius metus įsikūrusi organizacija, siekianti atkurti Viduramžių Lietuvos ir Vakarų Europos riterių, karių ir amatininkų gyvenseną bei papročius. Pagrindinis tikslas - istorinė rekonstrukcija: autentiškų XIV-XV amžių daiktų, drabužių, šarvų, amatų atkūrimas, pilių ir mūšių vietų, karybos bei riterių turnyrų rekonstrukcija, Viduramžių kultūros švietimas bei propagavimas. Visa tai daroma labai profesionaliai bendradarbiaujant ir konsultuojantis su istorikais, archeologais, siekiant kuo autentiškiau atkurti to meto kultūrą.

Į Kintus atvyko trys šios organizacijos nariai, kurie demonstravo rekonstruotus to laikotarpio ginklus ir šarvus. Visa tai pasigaminta jų pačių, nes šios organizacijos nariai iš praeities atkūrimo bei propagavimo ir gyvena.

Pradžioje du riteriai, apsirengę XIV-XV amžiaus šarvais, kovėsi tarpusavyje. Tai nėra labai paprasta, nes šarvai sveria nuo 30 iki 40 kilogramų, o ir ginklai - kalavijai, kuokos, karo kirviai - tokio pat svorio kaip ir senaisiais laikais. Todėl kova truko vos keletą minučių. O nugalėjo karžygys, kurį puošė šarvai su Gedimino stulpais.

Vėliau vyko estafetė, kurioje buvo kviečiami dalyvauti kintiškiai moksleiviai. Reikėjo nešti riterio metalinius pintus marškinius, kalaviju numušti obuolį, perkirsti pagaliukus, mesti ir pataikyti į tikslą karo kirvį bei perskelti per pusę obuolį. Gal tai ir nebūtų buvę labai sunku, bet viską sunkino ant galvos uždėtas karžygio šalmas. Jis buvo ne tik sunkus, bet ir uždengė galvą . Akims buvo paliktas nedidelis plyšelis, kuris ir sunkino visą matomumą, o šias lyg ir nesudėtingas rungtis darė ne tokias jau paprastas. Aktyviausi buvo jaunesniųjų klasių mokiniai. Vėliau įsidrąsino ir vyresnieji. Po to visi susipažino su ginkluote, galėjo pakilnoti bei rankose palaikyti šarvus ar kitus senųjų laikų dalykus.

Šį edukacinį projektą parengė ir finansavimą gavo išradingai dirbanti Kintų bibliotekininkė Roma Mačiulaitienė. Jos dėka popietė prieš moksleivių atostogas buvo labai įdomi ne tik jaunimui, bet ir mokytojams.


Du riteriai kintiškiams matant kovėsi iš visų jėgų.


Senovinis šalmas paprastas užduotis darė ne taip jau lengvai įveikiamas.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2008 m.