Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 gegužės 19d. Nr. 10 (82)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Nauja karta
 
Sužydus alyvoms vidurinio lavinimo mokyklose nuskamba Paskutinis skambutis, pranešantis, kad užaugo dar viena nauja karta. Netrukus prasidės ir brandos egzaminai, kuriuos sėkmingai išlaikę jaunuoliai taps pilnateisiais mūsų šalies piliečiais.

Lyg ir džiaugtis reikėtų: tai jauni žmonės, kurie kažkada pakeis dabartinę valstybę, kuriančių žmonių kartą. Tačiau tas džiaugsmas šiandien nedidelis. Gal todėl, kad vis dažniau matosi, kad naujosios kartos vertybės gerokai skiriasi nuo dabartinės. Kai važiuojant keliu pamatai padangų žymėmis ratilais išmargintus kelius, supranti, kad šios kartos žmonės gyvenimą supranta ir elgiasi visai kitaip. Noras pasirodyti ir pasipuikuoti buvo visada, lyg ir kartų konfliktas. Jauną, nepatyrusį žmogų įvairiems dalykams paprastai įkvepia pavyzdžiai. Daug informacijos ir elgesio modelių imama iš televizijos. Tai prieinamiausias, mažiausiai pastangų reikalaujantis užsiėmimas. O įvairiose jaunimo mėgiamose realybės šou vien tik pramogos, linksmybės, šaunumo demonstravimas vienų prieš kitus. Po šių laidų - koviniai filmai, kuriuose visiškai nuvertintas žmogaus asmuo. Liūdniausia, kad viskas pateikiama taip, jog nereikia daug pastangų ir darbo, kad tapti šauniausiu. O po viso šito labai nuobodus buvimas mokykloje, kur mokytojai reikalauja pastangų ir visai neįdomios veiklos, mokantis kažkokius faktus ar sprendžiant uždavinius.

Gražiai kalbant apie švietimo reformas, vis tobulėjantį ir išsilavinusį jauną žmogų, pamažu mažinami reikalavimai kažkada aukštai kartelę iškeltiems egzaminams. Dabar, norint įgyti brandos (koks gražus žodis) atestatą, tereikia bent jau teigiamais pažymiais išlaikyti tris egzaminus: gimtosios kalbos ir du laisvai pasirenkamuosius dalykus. Ateityje pakaks dviejų - ir tu pilnateisis valstybės pilietis. Tad vidurinėje mokykloje užteks pramokti tik du dalykus. Į kitus galima numoti ranka - svarbu įvertinimai būtų teigiami ir kad tik neišvarytų iš mokyklos.

Čia šiek tiek suabsoliutinta, tačiau esanti bendra tendencija išties šiek tiek neramina. O gal kas ne taip?
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.