Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 9d. Nr. 11 (83)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
R.Dobranskienė: kodėl visuomenė nebetiki idėjomis?
 
Dovydas PANCEROVAS

Šilutės visuomenininkai džiaugiasi savo pasiekimu - Klaipėdoje bus pristatyta knygelė apie rašytojo Hermano Zudermano jaunystę.

Neseniai H.Zudermano literatūrinės kraštotyros klubo parengtas projektas buvo pripažintas vienu iš geriausių vokiečių verslininkų ir Gėtės instituto rengtame konkurse. Tačiau klubo įkūrėja Romualda Dobranskienė apgailestavo - dabartinėje visuomenėje idėjos praranda savo reikšmę, o vietinės nevyriausybinės organizacijos vangiai bendradarbiauja tarpusavyje.


R.Dobranskienė mano, kad nevyriausybinių organizacijų veikla šiuo metu yra vertinama lyg "antrarūšė".

Šilutiškių projektas - tarp geriausiųjų

Šiemet H.Zudermano klubas išleido šeštąją knygą - buvo išverstas garsiojo rašytojo kūrinys "Mano jaunystės vaizdų knyga". Šią knygą rašytojas parašė jau būdamas garbaus amžiaus ir pasiekęs pripažinimo viršūnę. Todėl į aprašomas jaunystės dienas žvelgiama lyg iš šono...

Šis leidinys bus pristatytas ir Klaipėdoje vyksiančiame festivalyje "Vokiečių kultūros dienos". H.Zudermano klubo nariai savo darbą pristatys birželio 3-ąją Simono Dacho namuose.

Tai ne vienintelis naujas pasiekimas, kuriuo gali pasigirti klubo nariai. Pernai jie dalyvavo vokiečių verslininkų ir Gėtės instituto rengtame konkurse, kuris buvo skirtas įamžinti vokiečių kultūros atspindžius lietuvių kultūroje.

"Aš manau, kad mes pasirodėme tikrai gerai. Iš 18 dalyvavusių organizacijų mes patekome į geriausiųjų šešetuką. Tai yra geras rezultatas, nes dalyvavo ne tik nevyriausybinės organizacijos, bet ir iš valstybės biudžeto finansuojamos viešosios įstaigos. Nurungti tokias įstaigas yra sunku", - pasakojo H.Zudermano klubo įkūrėja R.Dobranskienė.

Idėjos prilygintos pinigams

Rodos toks pasiekimas turėtų džiuginti vienos iš Šilutės nevyriausybinių organizacijų įkūrėją, tačiau R.Dobranskienė prabilo ir apie tai, kad visuomeninės organizacijos šiandien yra lyg ir nustumtos į antrąjį planą.

"Kai kurie politikų pasisakymai mane verčia susimąstyti - kodėl mes nebetikime idėjomis? Gerai pamenu, kaip vienas Šilutės politikas pasakė: "Galite turėti kiek norit idėjų, bet pagalvokit kiek tai kainuos". Tokie žodžiai yra lyg įžeidimas visuomeninkams...

Gi tas pats Sąjūdis visų pirma tai buvo idėja. Mūsų šalies nepriklausomybė, tai yra taip pat idėja. Dabar idėjos vertinamos tik pinigais", - kalbėjo R.Dobranskienė.

Garsioji pedagogė pastebėjo, kad kartu su idėjų nuvertėjimu ateina ir nevyriausybinių organizacijų nuvertėjimas.

"Dabar nevyriausybininkai, tai lyg koks žemesnis laiptelis, kuris turi atlikti tik valdžios paskirtus ir finansuotus darbus.

Teko domėtis Italijos ir kitų ES valstybių situacija. Ten yra kitaip. Gi nevyriausybininkai dirba ne už atlyginimą, o siekdami kažkokio tikslo, vedami idėjos! Todėl jų darbas kaip tik turėtų būti vertinamas", - svarstė H.Zudermano klubo įkūrėja.

Projektai įgyvendinami tam, kad įgyvendinti...

Tiesa, R.Dobranskienė įžvelgė ir tai, kad pačios nevyriausybinės organizacijos šiuo metu nedaro nieko, kad jų veikla būtų dar produktyvesnė ir efektyvesnė.

"Trūksta bendrijų ir bendruomenių tarpusavio bendradarbiavimo. Daugelio nevyriausybininkų pagrindinė veiklos kryptis yra kultūra. Kodėl negalima bendradarbiauti kuriant kultūrinius projektus?

Be to, jau seniai pastebėta, kad renginiuose dalyvauja tie patys ir tie patys žmonės. Galbūt tai rodo, kad projektai įgyvendinami tik tam, kad juos įgyvendinti. Taip sakant, statistiškai. Manau, kad pagrindinis projekto įgyvendinimo tikslas turi būti pritraukti į visuomeninę veiklą kuo daugiau žmonių", - pasakojo R.Dobranskienė.

Apibendrindama Šilutės nevyriausybininkus kamuojančias problemas, R.Dobranskienė įvardino aktyvumo, patirties, tvirtų lyderių ir įsipareigojimų vienas kitam stoką.

Kartą filosofas Leonidas Donskis yra pasakęs, kad ateityje pasaulyje dominuos ne daug naftos ar aukso turinčios valstybės, o tos šalys, kurios turės daugiau idėjų. Tikėkimės, kad mūsų valstybė taip pat bus viena iš dominuojančių.

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.