Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 9d. Nr. 11 (83)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Po Švėkšnos bažnyčios skliautais liejosi saksofono garsai
 
Saulius SODONIS

Sekmadienį, po mišių, minint Tėvo dieną, Švėkšnos Šv.Jokūbo bažnyčioje koncertavo žinomas saksofonistas Pranciškus Narušis. Jam vargonais akomponavo pianistė Saulina Atkočaitytė. Koncertą surengė Švėkšnos "Tėviškės" draugija.

Šis koncertas - tai didelė dovana pučiamųjų instrumentų muzikos gerbėjams. P.Narušis gabus saksofono virtuozas, savo grojimu džiuginantis ne tik Lietuvos, bet ir Europos bei pasaulio koncertų salės lankytojus. Ne kartą jam teko groti ir bažnyčiose.

Sekmadienį, pritariant vargonams, jis atliko keletą žinomų klasikinių kūrinių. O savo koncertą jis pradėjo nuo švėkšniškio prelato Jono Kučingio kūrinio "Mariją mylėti". Šiuo grojimu jis labai organiškai įsijungė į besibaigiančias pamaldas ir pamažu vis stiprėjančio klarneto garsais užpildė bažnyčios erdvę. Vėliau jis atliko įvairius kūrinius iš savo repertuaro. Labai iškilmingai po šimtametės bažnyčios skliautais skambėjo Franco Šuberto "Ave Marija", J.S.Bacho kūryba. Koncertą muzikantas baigė birbyne grodamas nežinomo autoriaus "Trimitininko maldą". Šis kūrinys nuskambėjo ypatingai gražiai, nes muzikos virtuozas ėjo per bažnyčią, lyg norėdamas garsu prisiliesti prie kiekvieno klausytojo. Sėdintiems suoluose klausytojams tai buvo nauja, nes muzikos garsai tai sustiprėdavo, tai nutoldavo. Įprastuose koncertuose tokių dalykų retai tepasitaiko.

Kaip po koncerto sakė Klaipėdos universiteto profesorius P.Narušis, šiek tiek pritrūko laiko paieškoti geriausių skambėjimo vietų, nes bažnyčios skliautai ne visur vienodai perteikia garsus. Planus pakeitė tai, kad netiko prie didžiojo altoriaus esantys elektriniai vargonėliai, todėl šiek tiek teko keisti repertuarą. Neįprastų potyrių turėjo ir nedažnai didžiaisiais vargonais grojanti P.Atkočaitytė. Tačiau klausytojams viskas, ką girdėjo šiame koncerte, nuskambėjo labai iškilmingai ir gražiai.

Šį koncertą surengti padėjo Švėkšnos "Tėviškės" draugija. Iniciatyvos ėmėsi Helena Černiauskienė. Tai buvo jau antras šios draugijos organizuotas koncertas šiais metais. Prieš mėnesį vyko klasikinės muzikos koncertas "Genovaitės" viloje. Jį finansiškai parėmė švėkšniškio vadovaujama bendrovė "Trevena". Koncertą bažnyčioje rėmė kitas švėkšniškis Aldas Kliukas. Planuojama, kad šiais metais įvyks dar porą koncertų.

Pasaulyje rengti klasikinės muzikos koncertus yra labai populiaru. Iškilminga šventovių aplinka bei jose skambanti muzika sustiprina klausytojų jausmus. Būtų labai gražu, kad prasidėjusi tradicija bažnyčioje rengti koncertus būtų tęsiama.

           
            P.Narušio muzikos buvo pilni bažnyčios skliautai.


Koncerto muzikantai ir rengėjai (iš kairės): P.Narušis, Rimantas Černiauskas, Ona Pintverienė, S.Atkočaitytė, Sigitas Poškus.

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.