Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 birželio 9d. Nr. 11 (83)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Šilutės teatras statys tūkstantmečio pjesę
 
Saulius SODONIS

Šilutės kultūrinę visuomenę pasiekė džiugi žinia - Šilutės kameriniam teatrui Kultūros ministerija paskyrė 20 503 litų sumą. Tai dalis reikalingų lėšų. Likusią pastatymui skirs Šilutės savivaldybė bei paties teatro sukaupti pinigai. Už juos bus pastatytas spektaklis "Tūkstantmečio aidai".

O jis bus skirtas Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti. Ši pjesė buvo atrinkta iš visos eilės gautų pasiūlymų, kuriuos dar praėjusių metų vasarą pasiūlė respublikos teatralai. Po įvairių siūlymų, repeticijų bei bandymų Šilutės teatralai pasirinko klaipėdiečio Lietuvos rašytojų sąjungos nario, Klaipėdos dramos teatro literatūrinės dalies vedėjo Gintaro Grajausko, 2008 metais apdovanoto Auksiniu scenos kryžiumi už geriausią nacionalinės dramaturgijos kūrinį, pjesę "Tūkstantmečio aidai". Spektaklio kompozitorius bus Donatas Bielkauskas, žinomas liaudies ir šiuolaikinės muzikos derinimo specialistas.

Kaip sakė Šilutės teatro režisierius Sergėjus Paciukas, spektaklyje vaidins vietos aktoriai Vygantas Paldauskas, Alma Rimkevičiūtė, Aina Čekanavičienė, o taip pat dar keturi kiti profesionalūs aktoriai.

"Tūkstantmečio aidai" - tai pasakojimas apie Lietuvą prieš tūkstantmetį atvykusį misionierių vyskupą Brunoną ir jo lankymąsi Lietuvos žemėse. Siužete įdomiai supinta krikščionybės tiesa su senųjų lietuvių pasaulėžiūra, kurią spektaklyje atstovauja neįvardintos genties vadas Netimeras su gentainiais Atlaja, Zebedenu, kriviu bei kitais genties žmonėmis.

Spektaklyje bus pasakojama apie šv. Brunono misiją Lietuvoje 1009 metais bei su šia misija susijusios vienos lietuvių genties vado Netimero ir jo šeimos konflikto istorija, bylojanti apie pastangas įsilieti į europinę visuomenę. Tada tai reiškė, kad norint patekti į tą pasaulį, kurio pagrindas krikščioniškasis, reikia keisti save, rasti kitokį požiūrį į moralines vertybes. Pjesė - tai nebyli diskusija su žiūrovais apie amžinąsias vertybes bei moralines nuostatas.

Kultūros ministro R.Vilkaičio pasirašytame įsakyme, kuriuo šilutiškių pastatymui skiriamas finansavimas yra ir tokie respublikos teatrai kaip Oskaro Koršunovo, "Keistuolių", "Meno forto" kolektyvai. Lėšų skyrimas demonstruoja solidžiai vertinamą Šilutės kamerinio teatro įnašą į šalies teatro panoramą. Minėtame įsakyme pinigai skirti tik vienuolikai teatrų. Planuojama, kad "Tūkstantmečio aidų" premjera Šilutės kameriniame teatre įvyks rudenį.
 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.