Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2009 liepos 28d. Nr. 14 (86)

 


Pradžia Komentarai Kultūros ženklai Kūryba Šilainė

Archyvas

Kontaktai

 

 

 
Septintoji emalio ir muzikos laboratorija
 
Saulius SODONIS

Ketvirtadienį Kintų Vydūno kultūros centre prasidėjo septintoji tarptautinė emalio ir muzikos laboratorija - "Pamario ženklai Lietuvos tūkstantmečiui". Jame kurs, bendraus, vieni iš kitų mokysis devyni juvelyrai ir keturi muzikantai. Paskutinius šių metų šios laboratorijos darbo rezultatus bus galima pamatyti po metų, kai dailininkai atveš savo darbus. Pagal susitarimą, bent vienas, čia sukurtas darbas lieka Kintų Vydūno kultūros centre.

Tokio sambūrio tikslas - kartu sukviesti menininkus bendrai kūrybinei veiklai. Kiekvienais metais yra skelbiama tema, ja vadovaudamiesi menininkai kuria savo darbus. Praėjusiais metais, minint Vydūno 140-ties metų jubiliejų, Kintuose susirinkę menininkai savo darbus skyrė šiai asmenybei, jo darbams ir veiklai. Ankstesniais metais juvelyrų darbuose atsispindėjo pamario gamta, šio krašto praeitis. Visą tai galima išvysti Kintų Vydūno kultūros centre kaupiamoje kolekcijoje. Per tuos metus jau yra sukaupta daugiau negu 100 darbų, kuriuos sukūrė 32 čia lankęsi ir kūrę emalio meistrai.

Kintuose esanti kolekcija yra vienintelė juvelyrinio emalio darbų kolekcija Lietuvoje. Tačiau pasigrožėti ja galima ne tik čia, Kintuose, bet ir rengiamose įvairių miestų galerijų parodose. Ir dabar didžioji "Pamario ženklų" kolekcijos dalis yra eksponuojama Klaipėdos Mažosios Lietuvos galerijoje. 2006 metais kartu su Lietuvos auksakalių gildijos meistrų darbais atstovavo Ispanijos Solo mieste vykusioje, Lietuvą reprezentuojančioje parodoje. Keletas Kintuose sukurtų darbų buvo padovanota šiai žinomai pasaulyje juvelyrikos galerijai.

Nors atidarant plenerą ir nebuvo pagrindinių jau minėtos kolekcijos darbų, tačiau lankytojai gali pamatyti jau antrus metus laboratorijos veikloje dalyvaujančio Gruzijos emalio mokyklos atstovo Josifo Zangaladzės juvelyrikos darbų. Patikusius darbus galima ir įsigyti. Čia yra ir Lietuvos autorių darbų, kuriuos taip pat galima nusipirkti.

Šiais metais į šią kūrybinę stovyklą dešimčiai dienų atvyko jau minėtas Gruzijos atstovas J.Zangaladzė, Jurgita Ratkevičiūtė, Aurimas Liekis, Aušra Mačiulaitienė, Neringa Poškutė, Adomas Milukas, Jurgita Erminaitė ir Eglė Čėjauskaitė. Laboratorijos kuratorius Romas Tarvydas.

Kartu kuria bei muzikinį foną sudaro žinomi džiazo muzikantai Eugenijus Jonavičius, Mantas Liutkus ir Mykolas Eiva. Vėliau žadėjo prisijungti Paulius Stonkus bei gitaristas iš Šveicarijos Herbis Kopis. Šie muzikantai plenero pabaigoje taip pat pateks tarp čia sukurtų kūrinių. Visa šios meno laboratorijos veikla bus filmuojama ir visa tai jai pasibaigus bus pateikta DVD filmo pavidalu.

Tačiau visa kūryba - ateity. Ketvirtadienį įvyko šios laboratorijos atidarymas. Jame jau grojo muzikantai, susirinkusiai publikai prisistatė juvelyrai. Dalyviai gavo dovanų - praėjusių metų spalvingą plakatą. Rusnės teatras, vadovaujamas Daivos Plikšnienės, parodė labai neilgą, tačiau įtaigų ir emocingą vaidinimą "Lietuva (Lituae) arba dialogas, kurio galėjo ir nebūti", kurį sukūrė Simas Knapkis. Jis pats su Robertu Januška ir atliko. Tai buvo labai puiki įžanga būsimai kūrybinei laboratorijai.


Pleneras prasidėjo rusniškių teatro pasirodymu.


"Lietuva (Lituae) arba dialogas, kurio galėjo ir nebūti". Vaidina Simas Knapkis ir Robertas Januška.


Atidarymo metu nuotaiką kūrė džiazo muzikantai (iš kairės): Mantas Liutkus, Mykolas Eiva ir Eugenijus Janavičius. 

 
     
  Atgal...  

                                                                                                  "Šilainės sodas"  ©  2009 m.