Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 birželio 8d. Nr. 9 (105)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kultūros naujienos

Archyvas

Kontaktai


Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

Mokslinė konferencija

 

Skaistė Martinkutė

Gegužės 21 dieną Švėkšnos „Saulės“ gimnazijoje vyko devintoji tradicinė istorinė-mokslinė konferencija „Gimtojo krašto istorinės vietos ir žmonių likimai“. Ji buvo skirta Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms ir Jurgio Pliaterio 200-osioms gimimo metinėms paminėti. Čia buvo pristatyti septyni moksleivių pranešimai, tyrinėjantys gimtojo krašto istoriją.

Jaunųjų istorikų susibūrimas prasidėjo literatūrine-muzikine kompozicija, kuri buvo skirta Švėkšnos knygnešiams. Skambant muzikai abiturientai deklamavo eiles. Kompoziciją gimnazistams padėjo parengti mokytojos Ramutė Zagurskienė ir Vidilija Aidukienė.

Į konferenciją atvyko Veiviržėnų gimnazistės I.Gaudutytė ir I.Užgalytė su darbų vadovėmis mokytojomis Raimunda Mockuviene ir Irena Urboniene. Merginos pristatė mažąją Veiviržėnų seniūnijos architektūrą: medinius kryžius ir koplytstulpius.

Taip pat konferencijoje dalyvavo Žemaičių Naumiesčio gimnazijos mokinės – M.Majutė, M.Garičaitė, Ž.Grubytė ir S.Pupšytė su darbų vadovėmis mokytojomis Maryte Lidžiuviene ir Liucija Šertvytiene. Merginos pristatė du pranešimus: „Žemaičių Naumiesčio seniūnijos bažnyčios“ ir „Žemaičių Naumiesčio seniūnijos demografiniai statistiniai istoriniai duomenys“.

Saugų pagrindinės mokyklos mokiniai E.Užpurvytė ir R.Ternavojus (darbo vadovas – mokytojas Juozas Vilkanauskas) papasakojo apie pirmąjį lietuvišką laikraštį „Aušra“ ir jo atminimo įprasminimą Saugose.

„Saulės“ gimnazijos šeimininkai pristatė tris pranešimus. Nida Brazaitė, Morta Bagdonaitė ir Skaistė Martinkutė pasidalijo surinkta medžiaga apie tautines ir religines bendruomenes Švėkšnos istorijoje. Erika Bogusevičiūtė ir Gabrielė Viskintaitė pristatė pranešimą apie Pliaterių giminę Švėkšnoje. Dvyliktokė Giedrė Rusteikaitė papasakojo tremtinės Ramutės atsiminimus. Visų šių Švėkšnos gimnazistų pranešimų vadovai bei kasmetinės konferencijos organizatoriai – istorijos mokytojas Alfonsas Šimkus ir lietuvių kalbos mokytoja R.Zagurskienė.

Konferencijos metu jau dešimtąjį kartą Švėkšnos „Saulės“ gimnazijoje labiausiai tautiškumą puoselėjančiam abiturientui buvo įteikta buvusio „Saulės“ gimnazijos 6-osios laidos abituriento Povilo Jančausko premija – 100 dolerių. Šiais metais premija atiteko Justinai Kažukauskaitei, aktyviai dalyvavusiai įvairiose istorijos konkursuose, olimpiadose ir t.t.

Po renginio dalyviai bei svečiai galėjo pasigrožėti Švėkšnos namų puošybos bei Švėkšnos žydų epitafijų parodomis, kurias parengė G.Rusteikaitė ir M.Sukackaitė. Apie jas plačiau papasakojo Švėkšnos praeitį gerai žinanti Ona Norkutė. Pasigrožėjusiųjų laukė ekskursija po Švėkšnos parką, muziejų ir bažnyčią.


Į gimnazijos informacinį centrą pasiklausyti pranešimų susirinko didelis būrys Švėkšnos gimnazistų ir svečių.

Mokytojas A.Šimkus aktyviausiai tautiškumą puoselėjančiai abiturientei J.Kažukauskytei įteikė P.Jančausko premiją.

 


 

 

Atgal...


                                                                                                "Šilainės sodas"  ©  2010 m.