Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 rugsėjo 22d. Nr. 16 (112)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kultūros naujienos

Archyvas

Kontaktai


Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

Vardą pasiūlė Vydūnas

 


 

Antradienį Kintų Vydūno kultūros centre viešėjo ir su bendruomene susitiko Gražbylė Venclauskaitė. Jai šį vardą sugalvojo Mažosios Lietuvos filosofas bei kultūros veikėjas Vydūnas. Susiklosčius neįprastoms aplinkybėms jis ne tik pasiūlė Gražbylės vardą, bet ir 1924 metais vasario mėnesį tapo krikštatėviu jau dvyliktus metus bebaigiančiai eiti žinomo Šiaulių advokato Kazimiero Veclausko dukrai. Taip mergaitė gavo ne tik vardą, bet ir tapo garsaus žmogaus krikštaduktė.  

 

Į susitikimą atėję moksleiviai bei jų mokytojai stebėjosi šios 98 metų moteriškės itin dideliu žvaliu, judrumu ir gyvumu. Ji sakė, kad savo metus pajutusi tik šių metų balandžio mėnesį, kai atsibudusi pajuto diegiant koją. Tačiau po keleto apsilankymo pas daktarus, viskas grįžo į savo vietas. Buvusi garsi ir žinoma ne tik Lietuvoje, bet tuometėje Tarybų sąjungoje advokatė sakė, kad ir dabar kasdien nueinanti po aštuonis kilometrus, o ir kitaip judanti. Tuo visiškai buvo galima patikėti klausantis jos emocionalios kalbos su judesiais, kuriais ji iliustravo savo pasakojimą. Ji pasidalino savo mintimis apie pažintį su Vydūnu, nors, kaip minėjo, tada dar vaikui nelabai rūpėjo jo mintys ar kalbos. Ji papasakojo, kaip teko bėgimo lenktynių eiti su juo ir... gėdingai, kaip jai atrodė, seneliui, pralaimėti - filosofas aplenkė visus vaikus. Ji prisiminė, kaip Vydūnas valgė – jam užtekdavo keletos lazdynų riešutų, pieno, medaus. Jam lankantis Venclauskų namuose, ir kito gavo tokio pat maisto. Tačiau tai buvo pernelyg mažai ir ji po kurio laiko pasiprašė dar.                

 

Ji pasakojo susirinkusiems ir apie savo vaikystę. Jos tėvai išaugino 30 vaikų, kurių beveik visi buvo našlaičiai ar pamestinukai. Ji gražiai sakė, kad augino tik mama Stanislava Jakševičiūtė - Venclauskienė, o tėvas juos išlaikė. Ši šeima garsėjo geranoriškumu, todėl prie jų namų slenksčio kartais atsirasdavo naujagimių. Visus juos ši šeima priglaudė ir išmaitino. Ir visiems buvo įdomu išgirsti, kad ponia Gražbylė tik būdama 13 ar 14 metų sužinojo, kad ji yra tikroji Veclauskų duktė – visi vaikai namuose turėjo lygias teises. Viešnia pasakojo, kad visiems pamestinukams mama duodavo Jakševičiaus pavardę: jos tėvas padovanojo miestui žemės sklypą, ant kurio buvo pastatyta viena iš miesto mokyklų – dabartinė J.Janonio vardo gimnazija. Už tai Šiaulių gubernatorius leido visiem Jakševičių vaikams joje mokytis nemokamai.

 

Ir pabaigusi oficialų susitikimą ponia Gražbylė mielai bendravo su mokiniais ir mokytojai, ir dalinosi sveiko gyvenimo būdo paslaptimis.    

 

Kartu su viešnia buvo ir ją atvežęs vydūnietis iš Kauno Tomas Stanikas bei filosofo kūrybos žinovė bei jo darbų propaguotoja Rima Palijanskaitė, kuri perskaitė keletą Vydūno ištraukų. Renginį vedė Kintų Vydūno kultūros centro darbuotoja Reda Cirtautienė. Šis susitikimas buvo surengtas ir skirtas šių metų „Europos paveldo dienoms“.


 

 

 

 

 


Susitikimui pasibaigus. Iš kairės: R.Palijanskaitė, G.Veclauskaitė ir T.Stanikas.

Atgal...


                                                                                                "Šilainės sodas"  ©  2010 m.