Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 spalio 13d. Nr. 17 (113)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kultūros naujienos

Archyvas

Kontaktai


Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

Kelionė į Vilkų kampą

 


 

Gražią ir įdomią kelionę Šilutės kraštotyriniai surengė patys sau: saulėtą, tačiau šiek tiek vėjuotą trečiadienį, atvyko pas Švėkšnos seniūnijos Vilkų kampo kaime gyvenantį Mindaugą Nogaitį. Senoje ir garbingą praeitį turinčioje sodyboje M.Nogaitis jau keletą metų renka įvairius senus daiktus. Pamažu jų susikaupė tiek daug, kad jiems išdėlioti jis skyrė ne tik beveik visą ūkinį pastatą, tačiau ir savo trobos kelis kambarius.

 

Susidomėjimas senais daiktais prasidėjo nuo iš seno rusniškio gautos bandonijos. Ją ne tik išmoko groti, bet susidomėjo šiuo kaimuose kažkada plačiai paplitusiu muzikos instrumentu. Vėliau pamažu ėmė pastebėti ir kitus senus daiktus. Pamažu juos ėmė rinkti. Klausantis Mindaugo pasakojimo apie tai, kaip jį pasiekė įvairūs jo muziejaus eksponatai, galima buvo pagalvoti, kad jie tiesiog „patys randa“ kelią į jo namus: vieną tiesiog šuo iš po būdos iškasė, kitą pamatė ir išprašė atvykęs į gretimą kaimą pirkti šiferio. Taip namuose atsirado daug eksponatų. Dalį eksponatų jam pasiūlo kaimynai ar šiaip pažįstami, kurie žino jo pomėgį ir aistrą. Kai ką tiesiog pasitaikius ir nusiperka. Žinoma, ir pats M.Nogaitis pripažįsta, kad dar labai daug ko trūksta. Reikėtų tuos senus daiktus kažkaip aprašinėti, sisteminti. Ir dabar visa tai daroma vadovaujantis tiesiog nuovoka.

 

Apie kiekvieną savo turimą daiktą šios Vilkų kampo pakraštyje prie senovinio alkakalnio įsikūrusios sodybos šeimininkas gali pasakot daugybę dalykų. Vienų paskirtį jam pasakojo juos atidavę žmones, kitų - išsiaiškinęs pats. Tai jo hobis ir laisvalaikio užsiėmimas. Taip plėtėsi jo žinios apie šio krašto žmonių buitį, įpročius ar taisykles. 

 

Apie visą tai Mindaugas ir papasakojo atvykusiems kraštotyrininkams. Pora valandų neprailgo bendraujant su šiuo įdomiu žmogumi. Čia, paties kaupiamame ir prižiūrimame muziejuje, šilutiškiai sužinojo labai daug naujo, pamatė nemažai iki šiol nematytų ir jau užmarštin išeinančių buities daiktų.  

 

Svečius pasitiko pats sodybos šeimininkas ir papasakojo apie Vilkų kampo kaimą.

 

 


Pagerbdamas čia kadaise gyvenusius žmones M.Nogaitis prieš keletą metų šalia Vilkų kampo alkakalnio inicijavo tautodailininkų skulptūrų pastatymą, kurias jie sukūrė per plenerą.

 


Sienas puošia senosios iškabos.

 


Kalvio dumplės.

 


Bitininko reikmenys...

 

ir spinta jiems laikyti.

 


Pirmosios girnos.

 

Kūlimo įrankiai.

 


Korių "gamybos" įrankis.

 


Mato vienetas - gorčius, sukėlė susidomėjimą.

 


Gorčius privalėjo būti "sertifikuotas".

 


Įvairių Klaipėdos krašto alaus daryklų buteliai.

 


Dvikalbiai laikraščiai, ėję iki Klaipėdos krašto sukilimo, per jį ir po jo. Informacijos išdėstyme galima pajusti ir to meto politines nuotaikas. 

 


Bandonijos ir armonikos - Mindaugo pasididžiavimas.

 


Daugelis jų dar puikūs instrumentai, kuriais sodybos šeimininkas nuostabiai groja.

 

Kambaryje daugybė įvairių praeitį liudijančių eksponatų.  

 

Miškininko kėdutė.

 


Švėkšnos vaizdas po didžiojo tarpukario gaisro. Vaizdas iš bažnyčios bokšto. 


                                                                                                "Šilainės sodas"  ©  2010 m.