Bendras Šilutės laikraščio
"Šilokarčema" ir
Šilutės kraštotyros draugijos
projektas 

Projektą remia:


 

                                    Leidinys pamario krašto kultūrai

               2010 lapkričio 24d. Nr. 20 (116)

 


Pradžia

Komentarai

Kultūros ženklai

Kūryba

Šilainė

Kultūros naujienos

Archyvas

Kontaktai


Planuojami kultūros renginiai


            

            

    

Kintų jaunimas rašė apie miestelio praeitį bei ateitį

 


 

 

Kintams 2010 metai ypatingi - sukaka  470 metų, kai pirmą kartą buvo paminėtas šios pamario gyvenvietės vardas. Šiais metais Kintų Vydūno kultūros centro darbuotojai surengė eilę renginių, kurių dalyviai buvo giliau susipažino su šio krašto istorija. Vienas jų - rašinių konkursas „470 žingsnių per Kintus“. Jame savo pastebėjimus ir žinias aprašė  Kintų vidurinės mokyklos 5-12 klasių mokiniai. Konkurso tikslas - aktualinti domėjimąsi savo krašto praeitimi, skatinti mokinių kūrybinę raišką ir ugdyti mokinių gebėjimus išreikšti savo požiūrį, originaliai samprotauti, interpretuoti, svarstyti.

 

Konkursas buvo surengtas dviem etapais. Pirmasis vyko mokykloje, kur rašinius rašė beveik visi 5 - 11 klasių moksleiviai. Geriausius jų darbus komisija atrinko kitam etapui. Kitas – antrais etapas - jau vyko Kintų Vydūno kultūros centre, kur sudaryta komisija įvertino ir išrinko geriausius rašinius. Šią komisiją sudarė šio centro muziejininkė Reda Cirtautienė, kultūrinės veiklos vadybininkė Asta Neimantienė, centro direktorė Rita Tarvydienė, Šilutės Fridriko Bajoraičio vardo viešosios bibliotekos Kintų filialo bibliotekininkė Roma Mačiulaitienė bei Kintų vidurinės mokyklos istorijos mokytoja Ona Ališauskienė. Vėliau peržiūrint darbus vietos vidurinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Nijolė Sodonienė pastebėjo, kad vieniems mokiniams sunkiai sekėsi pasirinkti temą, kitiems pritrūko fantazijos ją plėtojant. To ypač pasigesta pasirinkusiems ateities viziją. Labiausiai pasisekė tiems, kas galėjo apklausti senelius, kaimynus ar tėvelius. Jų rašiniai ir „sublizgėjo“ įdomia istorine Kintų praeitimi.   

 

Laureatais tapo:

 

5-6  klasių  tarpe - 6 klasės mokinė Akvilė Titorenko. Rašinys „Kintai prieš 16 metų ir dabar“ įvertintas už istorinį praeities ir dabarties laiko pajautimą. Pasirengti padėjo lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja metodininkė Nijolė Sodonienė.

 

7-8 klasių tarpe – 7 klasės mokinė Augustė Ežerskytė. Jos rašinys „Kintai senelio vaikystės metais“ įvertintas už kūrybišką šeimos ir krašto istorijos perteikimą. Jai pasirengti padėjo lietuvių kalbos vyresnioji mokytoja Sigutė Žilinskienė.

 

9-12 klasių tarpe - 11 klasės mokinės Agnė Rimkutė ir Karolina Armonaitė. Jų rašinys „Žingsniuojant per Kintus prie šio pastato verta sustoti“ apdovanotas už originalų Kintų istorijos perteikimą. Jų lietuvių kalbos mokytoja – N.Sodonienė.

 

Diplomantais tapo šie mokiniai:

 

5 klasės mokinys Vytenis Papievis. Jo rašinys „Jaukiausia vieta“ įvertintas už Kintų miestelio gamtos grožio atskleidimą. Mokytoja N.Sodonienė.

 

5 klasės mokinė Vaida Venckutė. Rašinys „Kintai po 30 metų“. Įvertintas už Kintų turizmo viziją. Mokytoja – N.Sodonienė.

 

6 klasės mokinys Nedas Neimantas. Jo rašinys „Mano maršrutas po Kintus“ įvertintas už taikliausią konkurso pavadinimo interpretaciją. Mokytoja – N.Sodonienė.

 

6 klasės mokinė Emilija Šikšniūtė diplomante tapo už rašinį „Jaukus ir turtingas Kintų miestelis“. Jis atkreipė komisijos narių dėmesį už temos originalumą. Jos mokytoja – N.Sodonienė.

 

6 klasės mokinys Tadas Cirtautas parašė rašinį „Kintai-antrieji mano namai“. Jis apdovanotas už subtilų savo jausmų perteikimą. Mokytoja – N.Sodonienė.

 

6 klasės mokinės Jolitos Mažonaitės rašinys „Džiaugiuosi, kad čia gyvenu“ apdovanotas už romantišką, emocionalų Kintų pamario grožio pajautimą. Mokytoja N.Sodonienė.

 

7 klasės mokinė Guodos Cirtautaitės rašinys „Kintai – mano kūrybos ir žinių namai“ apdovanotas už stiliaus savitumą kūrybiškumą. Mokytoja S.Žilinskienė.

 

Moksleiviai lapkričio 30 dieną renginyje “Kintai vakar ir šiandien“ bus apdovanoti padėkos raštais bei dovanomis. Visi dalyvavę konkurso II-ąjame etape taip pat apdovanojami ekskursija. 

 

Dėkojame mokytojams ir mokiniams dalyvavusiems rašinių konkurse „470 žingsnių per Kintus“.

                                                                                                       

Organizatorius: Kintų Vydūno kultūros centras.

Rėmėjai: Šilutės rajono Savivaldybės jaunimo programa. Projektas „Ką žinai apie pamario kraštą“. 

Partneris: Kintų vidurinė mokykla.                                                                                                                                                            

Muziejininkė Reda Cirtautienė.

 

Atgal...


                                                                                                "Šilainės sodas"  ©  2010 m.